Kaos i Calais: Derfor vil så mange flygtninge til Storbritannien

Der hersker kæmpe kaos i den franske by Calais, hvor flygtninge dagligt bruger alle midler for at krydse grænsen til England. Vrangforestillinger, desperation og et socialt netværk er forklaringen

Se de mange flygtninge her. (Vodeo: AP)

Menneske-blokader på vejen, smadrede hegn og voldsomme optøjer.

Det er i disse dage hverdag i den franske by Calais, hvor hundredvis af flygtninge har slået sig ned.

Drømmen om at komme til England får hver dag de mange flygtninge til at forcere pigtrådshegne og forsøge at skjule sig ind via taget på lastbiler.

Ifølge ekspert i migration fra Danish Institute for International Studies (DIIS), Ninna Nyberg Sørensen, er der to hovedårsager til, at flygtninge desperat vil til England.

Vrangforestillinger og et stærkt socialt netværk på de britiske øer.

- Flygtningene har fortalt, at de har venner og familie i England. Samtidig har de også nogle forestillinger om, at der er mindre diskrimination og meget åbent arbejdsmarked, hvor de kan tjene deres egne penge. Det er nødvendigvis ikke rigtigt, men den her gruppe af unge mennesker har brugt årevis på at flygte mod noget bedre.

Foto: AP
Foto: AP
 

- De har haft det forfærdeligt hele vejen igennem, så det har også et håb om, at der er noget bedre på den anden side. Det handler om forestillinger om et bedre liv et andet sted, siger Ninna Nyberg Sørensen til Ekstra Bladet.

Samfund - 2. aug. 2015 - kl. 09:49 TV: Voldsomme uroligheder ved tunnellen til Den Engelske Kanal

Derfor er det ifølge Ninna Nyberg Sørensen ikke helt tilfældigt, at Storbritannien er eftertragtet i øjeblikket. Også Englands ry som et tidligere multikulturelt samfund.

Unge, desperate mænd
DIIS's forskningskoordinator understreger, at hun ikke selv har været i Calais og talt med flygtninge, men hendes indtryk er, at der især er tale om unge, desperate mænd fra den vestlige del af Afrika.

Drømmen om en økonomisk gevinst og en stor grad af desperation.

- Det er formentlig en gruppe af ekstremt forhærdede unge mænd, der virkelig har været igennem nogle voldsomme oplevelser. Rejsen kan have varet i årevis, hvor de gradvist har mistet mere og mere håb om at lykkes. De troede, at det var rimeligt lige til, men det er det langt fra. De er derimod blev skuffet, og grænsen for, hvordan problemet kan løses flytter sig hele tiden.

Foto: AP
Foto: AP
 

- De har et stort behov for at tjene penge. De er jo taget af sted, fordi de ikke havde nogen. De har familier, der skal forsøges og forventer, at der bliver sendt penge ned til dem, så der er et kæmpe problem i de fattige dele af Afrika for unge mænd, siger Ninna Nyberg Sørensen.

(AP Photo/Thibault Camus) Politik - 2. aug. 2015 - kl. 08:39 Ministre om Calais-krisen: Det er hele Europas problem  

Ny rekord i nat
Natten til mandag pågrebet ikke mindre end 1700 personer, som forsøgte at komme illegalt fra den franske side og over til Dover på den engelske sydkyst.

Det var betydeligt flere forsøg end de foregående nætter, fransk politi siger, at de 1000 gange har forhindret indtrængningsforsøg i tunnelen, mens 700 blev pågrebet inden for afspærringerne ved tunnelen. En migrant blev anholdt, efter at han havde kastet en sten i ansigtet på en politimand, skriver Ritzau.

10 mennesker har mistet livet siden juni i forsøg på at komme til Storbritannien via tunnelen.

Den kaotiske situation ved tunnelen kulminerede i sidste uge, da der blev gjort 2000 forsøg på at forcere afspærringerne til tunnelen. En person, en sudansk mand i 30'erne, blev øjensynligt påkørt og dræbt af en lastvogn.

UK: Ikke et land af 'mælk og honning'
I Storbritannien er de naturligvis opmærksomme på de store problemer lige syd for grænsen, men flygtningene skal ikke forventer den store velkomstceremoni.

De vil derimod forsøge at overbevise flygtningene om, at England ikke er et land, der er lavet af mælk og honning.

Det skriver den engelske avis The Telegraph.

Integrationsminister James Brokenshire annoncerede søndag, at regeringen vil fratage den automatiske støtte til flygtninge med børn på knap 37 pund om ugen (392 kr.).

- Asylansøgere, der har slået fejl, vil få frataget deres fordele, så der bliver sendt et signal til flygtningene, at England ikke bare er et land af mælk og honning, siger James Brokenshire ifølge avisen.

Regeringens initiativ er et forsøg på at løse den verserende krise i Calais.

Der er kaos på begge sider af Eurotunnel, og både de britiske og franske myndigheder har vanskeligt ved at klare det massive pres af flygtninge, som lammer trafikken og skaber frustrerede chauffører. (Foto: Thibault Camus) Samfund - 31. jul. 2015 - kl. 21:32 Kaos ved Eurotunnel: Flygtninges stormløb lammer trafik