Kaos i Makedonien: Flygtninge vælter ind trods chokgranater og tåregas

Politiet har fjernet sig fra Makedoniens grænse til Grækenland, og det betyder, at flygtninge og migranter igen strømmer ind over grænsen

Se video fra episoden her. (Video: AP)

Tåregas, chokgranater og massevis af flygtninge, der strømmer over grænsen.

I Makedonien hersker der i øjeblikket totalt kaos.

For få timer siden affyrede politiet tåregas og chokgranater mod menneskemængden ved den græsk-makedonske grænse, der er lukket som følge af en nødforordning. Kort tid efter valgte politiet så at trække sig tilbage, men så blev det bare endnu værre.

- Politiet flyttede sig, og så rykkede vi frem. Ingen bremsede os, siger en mand, der ikke vil opgive sit navn til en journalist fra Reuters.

Artiklen fortsætter under billedet

Foto: AP
Foto: AP
 

Urolighederne er opstået efter den makedonske regering torsdag aften besluttede sig for at erklære området i undtagelsestilstand, fordi flere tusinde migranter og flygtninge har forsøgt at krydse den makedonske grænse fra Grækenland.

De mange tusinde mennesker kommer fra Mellemøsten, Afrika og Asien. Mange af dem er syriske flygtninge, og de er fanget i det såkaldte 'Ingenmandsland' ved den græske grænse.

International Organization for Migration (IOM) fortæller, at de er dybt bekymrede over udviklingen i Grækenland og Makedonien, og der er brug for enhver form for nødhjælp. 

Også FN's såkalde Refugee Agency (UNHCR) har kritiseret Makedonien.

Artiklen fortsætter under billedet

 

- Det her er flygtninge, der søger beskyttelse, og de skal derfor ikke stoppes i at gøre det, siger talskvinden Melissa Fleming.

Alligevel er den makedonske hær er blevet sat ind for at få styr på flygtningene ved den officielle grænse i byen Gevgelija. Her er det hovedsageligt syrere, der forsøger at komme ind i Makedonien gennem Serbien,  videre via Ungarn og til sidst helt ind i EU's grænsefrie Schengen-område.

40 procent af flygtningene søger mod Tyskland, der i år forventer 800.000. Derfor har den tyske regering meldt ud, at de ikke alene kan håndtere så mange mennesker på flugt fra krig eller fattigdom.

Tusindvis af flygtninge er fanget i 'Ingenmandsland' (Foto: AP)
Tusindvis af flygtninge er fanget i 'Ingenmandsland' (Foto: AP)