Karadzic dømt ansvarlig for drab på 8000 bosniske muslimer

Den tidligere bosnisk-serbiske leder dømmes ved domstol i Haag ansvarlig for forbrydelser mod menneskeheden. Karadzic er blevet idømt 40 års fængsel

Her modtager Radovan Karadzic sin dom. Foto: AP
Her modtager Radovan Karadzic sin dom. Foto: AP
Følg Krig & katastrofer

FN-dommere ved den internationale krigsforbryderdomstol for Eksjugoslavien holder den tidligere bosnisk-serbiske leder Radovan Karadzic ansvarlig for forbrydelser mod menneskeheden, herunder drab og forfølgelse i bosniske kommuner.

70-årige Karadzic dømmes ansvarlig for at have dræbt tusindvis af bosniske, muslimske mænd og drenge.

Massakren, der er det andet alvorlige anklagepunkt i tiltalen mod Radovan Karadzic, betegnes med 8000 dræbte muslimer som den værste massakre i Europa siden Anden Verdenskrig.

FN-menneskeretschef: Karadzic-dom er en advarsel

Radovan Karadzic er blevet idømt 40 års fængsel for sine forbrydelser.

Samlet set har den internationale krigsforbryderdomstol for Eksjugoslavien i Haag kendt Karadzic skyldig i 10 af 11 anklagepunkter.

Han var tiltalt for to tilfælde af folkedrab mod muslimer, både i Srebrenica og andre bosniske byer, men ifølge dommer O-Gon Kwon frikendes han for den første tiltale for folkedrab i syv bosniske byer og landsbyer under krigen fra 1992 til 1995.

Efter dommen meddelte Karadzic, at han agter at anke den.

Tidligere talskvinde anholdt forud for Karadzic-dom

FN's nederlag
Massakren fandt sted i juli 1995 og er en af de mest horrible symboler på det, der fandt sted under den jugoslaviske borgerkrig.

Folkemordet er desuden også et vidnesbyrd på de enorme fejl, der blev begået af FN i den tid.

Srebrenica var forud for massakren blevet erklæret en sikker zone og blev beskyttet af FN-soldater, der skulle sørge for, at den muslimske befolkning ikke blev udsat for overgreb af de bosniske serbere.

Mange muslimer havde søgt tilflugt i Srebrenica netop på grund af FN's udmelding.

Massakren
Byens serbiske, muslimske og kroatiske indbyggere blev angrebet med granater og beskudt af snigskytter under de bosnisk-serbiske styrkes langvarige belejring.

Den 11. juli 1995 beordrede den bosnisk-serbiske General Mladic, at FN skulle transportere alle de bosniske muslimer væk til et muslimsk territorium. Dog skulle mændene blive tilbage for at blive afhørt om, hvorvidt de havde angrebet serbere.

Den 13. juli blev alle kvinder og små børn kørt væk i busser, mens mændene i alderen 16-65 blev tilbage.

Mere end 23.000 kvinder og børn blev ført i sikkerhed. Deres fædre, brødre og sønner blev i den efterfølgende uge eskorteret til nærliggende marker, efterladte lagerbygninger, skoler og skovområder, hvor de blev skudt og dræbt.

De ansvarlige
Radovan Karadzic er ikke den første af de ansvarlige for Srebrenica-massakren til at blive anklaget for forbrydelser mod menneskeheden i Haag, selvom han dog er den højst rangerede.

General Ratko Mladic har siden 2011 været tiltalt for uhyrlighederne i Bosnien, og selvom hans retssag begyndte i 2012, er den endnu ikke slut.

Karadzic var general Mladic overordnede, mens generalen var den mand, der gav ordrerne til soldaterne, der skød og dræbte de muslimske mænd og drenge.

Radovan Karadzic var præsident i Republika Srpska fra 1992 til 1996.

Blandt de væsentligste anklager mod Karadzic, der blev anholdt i 2008 efter 11 år på flugt, er, at han kontrollerede de serbiske styrker, der udførte drabene i Srebrenica efter at have løbet det FN-udpegede 'sikre område' over ende.

Under krigen mistede 100.000 mennesker livet, mens rivaliserende styrker huggede Bosnien op i etniske linjer, som for en stor dels vedkommende fortsat eksisterer i dag.

 

Serbien tiltaler otte for Srebrenica-massakre

Serbiens regering: Vi er klar til Srebrenica-forsoning

Opdateres...

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+