Katastrofe-helikopter groundes

Kommercielle passagerflyvninger med helikoptere af samme type som den, der styrtede fredag, er suspenderet

Redningsarbejere konstaterer, at ingen overlevede styrtet. 13 mennesker er omkommet. Her bliver vragrester fjernet fra vandet. (Video: AP)

Ingen Super Puma-helikoptere af samme type som den, der fredag styrtede ned i Norge, skal på vingerne med passagerer om bord.

Det er meldingen fra Airbus Helicopters, der producerer den pågældende Airbus EC225LP-helikopter.

Redningsfolk forsøgte forgæves at redde dem, der var ombord på helikopteren. (Video: AP).

Beskeden kommer i en skriftlig meddelelse på selskabets hjemmeside fredag aften.

- Airbus Helicopters og alle medarbejdere er dybt berørt at denne tragiske hændelse. Vi deler smerter med familier, venner og kolleger til ofrene, skriver firmaet.

- På dette tidspunkt i efterforskningen har vi ingen informationer, der kan forklare årsagen til ulykken, der betød, at helikopterens rotor fløj af, eller kan sættes i forbindelse til tidligere episoder.

- Set i lyset af disse tragiske omstændigheder og indtil flere oplysninger er tilgængelige, har vi besluttet at suspendere alle kommercielle passagerflyvninger med EC225LP-helikoptere, skriver Airbus Helicopters.

Det var omkring klokken 12 fredag, at en helikopter af Super Puma-typen styrtede ned vest for Bergen i Norge med 13 mennesker om bord. Indtil videre er 11 lig fundet, men man mener, at alle 13 er omkommet.

Efterfølgende forbød de norske myndigheder at flyve med Super Puma-helikoptere, og siden fulgte Storbritannien trop.

Helikopteren havde 11 nordmænd, en brite og en italiener om bord.

Det er ikke første gang, at den type af helikopter er styrtet ned. Mellem 2009 og 2013 var Super Puma-helikoptere involveret i fem ulykker i Storbritannien. Den alvorligste kostede 16 mennesker livet i Skotland i 2009.

Airbus Helicopters oplyser, at to af virksomhedens tekniske eksperter er på vej til Norge for at hjælpe de lokale myndigheder i efterforskningen af ulykken.