Katastrofen i Mina: Derfor kunne det ske

Dårlig sikkerhed og for mange mennesker var skyld i katastrofen i Mina

Her kan du video fra ulykkesstedet (video: AP)

Millioner af muslimer rejser hvert år på pilgrimsrejse til Mekka under hajj. Enorme menneskemængder er samlet på meget lidt plads, for at udføre religiøse ritualer og det var en af de primære årsager til, at det endte katastrofalt.

- Der er sindssygt mange mennesker samlet på lidt plads. Og man leger med ilden, når man forsøger at styre så mange mennesker i en bestemt retning, siger professor og ekspert i Islam ved Københavns Universitet, Thomas Jøhnk Hoffmann til Ekstra Bladet og fortsætter.

- Når der udbryder panik, breder det sig som en dominoeffekt.

Den forfærdelige hændelse opstod da en stor menneskemængde var på vej til et steningsritual i området Mina, fem kilometer fra Mekka. På en vejbro udbrød der panik, og folk begyndte at bevæge sig i alle retninger. Mange mennesker blev trampet ihjel, fordi deres trosfæller i panik væltede dem og løb for selv at slippe væk fra den enorme folkemængde.

Da der igen faldt ro over området, var det frygtelige resultat, at 717 mennesker havde mistet livet og over 800 var kvæstede.

En pilgrim går igennem området, hvor ofrene for tragedien ligger. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 24. sep. 2015 - kl. 14:04 Ufattelig tragedie nær Mekka: 717 dræbt - 863 kvæstet

Kongen vil undersøge sagen

De Saudi Arabiske myndigheder er blevet kritiseret fra flere sider efter ulykken. 131 iranere mistede livet og den iranske leder, Ayatollah Ali Khamenei har givet den saudiarabiske regering skylden.

Han mener, at Saudi Arabien overså en række sikkerhedsbrister, og at det var årsag til ulykken.

Efter kritikken har den saudiarabiske konge, Kong Salman beordret en undersøgelse af sikkerhedsforholdene under hajj, skriver det engelske nyhedsmedie The Guardian. Undersøgelsen skal ledes af Kronprins Mohammed bin Nayef.

- Uanset hvad reporten kommer frem til, vil vi fortsætte med at forbedre sikkerhedsforanstaltningerne, siger Kong Salam i TV-interview.

Bedre sikkerhed er ikke nok

Thomas Jøhnk Hoffmann tror ikke, at bedre sikkerhedsforanstaltninger kan løse problemet alene. Han ser hellere, at man spreder fejringen af hajj ud over længere tid, så menneskemængden bliver mindre.

- Hvis man vil undgå, at det sker igen, kræver det færre mennesker og mere tid til at gennemføre de forskellige ritualer. Pilgrimmene skal udføre ritualerne i bestemte perioder, og at de ikke kunne overholde det, var en af grundene til at panikken opstod, siger han til Ekstra Bladet.

Omkring 800 danske pilgrimme er rejst til Mekka under hajj. Udenrigsministeriet oplyste i går til Ekstra Bladet, at en dansker var blandt de kvæstede.