Katastrofen i Nepal: Frygter øget børneprostitution efter jordskælv

Red Barnets danske vicegeneralsekretær frygter, at jordskælvet i Nepal vil føre til øget børnearbejde og børneprostitution i det ludfattige land

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Dødstallet i Nepal fortsætter med at stige ovenpå lørdagens jordskælv, der indtil videre har kostet 1457 mennesker livet. Man frygter, at antallet stiger til 4500.

Netop nu fokuserer samtlige nødhjælpsorganisationer på at redde så mange personer som muligt ud af de sammenstyrtede bygninger, der dækker området i det ludfattige land.

Det fortæller vicegeneralsekretær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, til Ekstra Bladet.

-  I de næste 24-48 timer er det afgørende at finde overlevende. Det er der fokus ligger lige nu. Det handler om at få reddet så mange som overhovedet muligt.

Børnene bliver de første ofre i den humanitære katastrofe, der utvivlsomt følger det voldsomme jordskælv i Nepal (Foto: AP)
Børnene bliver de første ofre i den humanitære katastrofe, der utvivlsomt følger det voldsomme jordskælv i Nepal (Foto: AP)

- Et andet problem er, at hospitalernes kapacitet er fuldstændig overbooket. Børn bliver behandlet kirurgisk på åben gade. Det er selvfølgeligt ikke holdbart på længere sigt, men lige nu er det den eneste mulighed. Derfor arbejder vi netop nu på, at få sendt mobile hospitaler afsted sammen med telte og andre fornødenheder til de mange mennesker, der er blevet hjemløse.

Krig & katastrofer - 25. apr. 2015 - kl. 17:13 Minister: 1457 er dræbt ved nepalesisk jordskælv

(Foto: AP)

Jonas Keidin Lindholm kender området særdeles godt.

I 2011 var han med til at udvikle Red Barnets internationale responsplan for området, fordi man efter katastrofen på Haiti i 2010 frygtede, at et alt ødelæggende jordskælv i Himalaya-bjergene var overvejende sandsynligt. En plan, der de seneste 12 timer har været aktiveret i området.

- Vi har opbygget varelagre i området efter planen, så vi kan mobilisere nødhjælp og penge til området. Vi har 700 i landet. De er i disse timer på vej til området for at arbejde sidde om sidde med myndighederne for at redde så mange liv ud af bygningerne som muligt.

Krig & katastrofer - 25. apr. 2015 - kl. 18:55 Seismolog om Nepal-katastrofe: Efterskælv gør redningsarbejdet livsfarlig

Vold og overgreb på børn
Men på trods af, at nødhjælpsorganisationen var optimalt forberedt på katastrofen, frygter han alligevel den kommende tids konsekvenser for i sær de yngste.

- Nepal er et ekstremt fattigt land. Vi ved af erfaring, at vi skal være særligt opmærksomme på vold og overgreb på børn i forlængelse af den her type katastrofer.

- Der er en kedelig historik med trafficking af børn i Nepal. Det er et fattigt land. Vi har ikke eksempler på det er sket endnu, men vi ved erfaringsmæssigt at de her lande, hvor der i forvejen er meget børnearbejde og børneprostitution, vil børnene blive udnyttet i forbindelse med katastrofer som denne.

- Derfor er det enormt vigtigt at få beskyttet de her børn og det bliver vores primære opgave, forklarer Jonas Keiding Lindholm til Ekstra Bladet.

Red Barnet har omkring 700 medarbejdere i Nepal. De fleste af disse er netop nu i hovedstaden Katmandu eller på vej dertil.

Udenrigsministeriet oplyser, at 125 danskere bor i landet, mens yderligere 200-400 turister forventes at befinde sig i de jordskælvsramte områder.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere