Katastrofer: Sådan sætter man navn på de døde

Når man graver omkomne frem fra murbrokkerne, har man efterfølgende en helt bestemt fremgangsmåde, for at identificere de omkomne

Redningshold forsøger at identificere omkomne fra lørdagens jordskælv. ADVARSEL: STÆRKE BILLEDER (Foto: AP)

Weekendens jordskælv i Nepal rystede ikke kun jorden. Den rystede også befolkningen, der nu skal til at grave landsmænd og turister ud af murbrokkerne. De omkomne skal identificeres og vicestatsobducent på Retsmedicinsk Institut på Syddansk Universitet, Peter Thiis Knudsen, fortæller her hvordan.

- I mange tilfælde vil ofrene kunne identificeres af pårørende, siger han til Ekstra Bladet.

Dog kan der være enkelte situationer, hvor det ikke er muligt for de pårørende at identificere vedkommende. Det er specielt, hvis den omkomne har pådraget sig så store skader under jordskælvet, at man ikke vil kunne genkende vedkommende.

- Identifikation af pårørende er som sådan også i orden, hvis ikke de omkomne er medtagede, siger Peter Thiis Knudsen.

Hvis ikke det er muligt for de pårørende at identificere den omkomne, er der en række andre fremgangsmåder, som efterforskerne kan tage i brug. Det bliver omtalt som 'primay identifiers'. Der er tale om identifikation gennem tandoplysninger, DNA og fingeraftryk.

- Der vil naturligvis være nogle, som er så medtagede, at de er nødt til at identificiere dem med det man kalder’ primary identifyers’. Det er tre metoder, hvor man kan identificere folk med rimelig sikkerhed, fortæller vicestatsobducenten.

Den metode man vælger afhænger af, om hvor i verden man befinder sig, da forskellige lande har forskellige registre, hvorfra man kan identificere folk.

- Og så må man finde ud af, hvor man er i verden, og hvilke fremgangsmåder der giver mest mening.

- I Danmark ville vi for eksempel begynde med tandoplysninger, da alle har fået taget røntgen i skolen, siger Peter Thiis Knudsen.

Han forklarer, at de informationer, som de lokale efterforskere samler ind omkring de omkomne, bliver sammenlignet med de informationer på savnede, som ligger i Interpol.

- Interpol formidler de informationer, der kommer fra de lande, som efterlyser deres borgere, siger Peter Thiis Knudsen.

- Så kører de informationerne samlet ind fra hjemlandet og stedet for naturkatastrofen og så giver det et forslag til et match.

Efterfølgende kigger fagpersonerne på, om det er et reelt match. Så kan man konkludere den omkomnes identifikaiton. I tilfælde med weekendens jordskælv vurderer Peter Thiis Knudsen, at man i første omgang vil forsøge sig med at identificere de lokale ud fra pårørende.

- I det her tilfælde, hvor langt de fleste omkomne er lokale, vil der højst sandsynligt være andre lokale, der kan identificere de omkomne, siger han.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere