Katastrofetilstand i Chile tvinger fabrikker til at lukke

Beskidt luft i Chiles hovedstad, Santiago, lukker midlertidigt fabrikker og tvinger biler af vejene.

Følg Krig & katastrofer

Myndighederne i Santiago, hovedstaden i Chile, slår nu alarm over den forurenede luft i byen.

Mandag erklærer de miljømæssig katastrofetilstand i Santiago-området. Det tvinger over 900 fabrikker til midlertidigt at lukke ned, ligesom at omkring 40 procent af de 1,7 millioner biler i hovedstaden ikke må køre på vejene.

- Vi står i øjeblikket i en usædvanlig situation med en af de tørreste juni-måneder i over 40 år, mens der har været virkelig dårlige vilkår for luftcirkulation i Santiago-dalen de seneste dage, hvilket forøger luftforureningen, skriver Chiles miljøministerium i en meddelelse.

Katastrofetilstanden - den første siden 1999 - vil vare i 24 timer og kan forlænges yderligere, hvis myndighederne mener, at forholdene ikke har forbedret sig.

Det er ikke klart, præcist hvilken type virksomheder, der tvinges til at holde lukket mandag.

Indbyggerne i Santiago opfordres til at holde sig fra udendørs aktiviteter, men det er ikke ulovligt for eksempel at tage en løbetur. Sundhedsmæssigt er det bare ikke en god idé.

Alle idrætsarrangementer på skoler og universiteter bliver aflyst, og en del veje og gader reserveres til rutebusser, så folk kan komme rundt uden at bruge bil.

Chile er i øjeblikket vært for Copa America i fodbold, hvor den næste kamp spilles onsdag. Turneringen ser dog ikke ud til at blive berørt af forureningen.

Manglende regn og vind har skabt ideelle forhold for opbygningen af mikroskopiske smog-partikler, der tilsammen skaber et tykt lag af smog over Santiago.

De små partikler kan trænge ned i lungerne og i blodet. De er blevet kædet sammen med hjertesygdomme og åndedrætsbesvær.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+