Annonce:
Annonce:

Kina og Rusland spøger i Sydkorea: - De vil trække nogle streger i sandet

To kinesiske bombefly og seks russiske militærfly fløj faretruende tæt på Sydkorea onsdag morgen. En tendens, der vil fortsætte, udtaler ekspert

Vladimir Putin og Xi Jinping orkestrerer jævnligt fælles militærøvelser- og patruljeringer. Foto: Alexei Druzhinin/Ritzau Scanpix
Vladimir Putin og Xi Jinping orkestrerer jævnligt fælles militærøvelser- og patruljeringer. Foto: Alexei Druzhinin/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Sværmen af fly fløj onsdag ind i Sydkoreas identifikationszone, inden de forlod den igen - for blot at vende tilbage nogle timer senere.

Det skriver The Guardian, som citerer det sydkoreanske militær.

Fælles front
Andreas Forsby, seniorforsker i Kinas udenrigspolitik ved Dansk Institut for Internationale Studier, peger særligt på, at Kina og Rusland har intensiveret deres strategiske samarbejde de senere år, og at det også i stigende grad omfatter det militære område.

- Set fra et russisk og kinesisk perspektiv, så er de vestlige lande med USA i spidsen i gang med at omforme det sikkerhedspolitiske landskab i hele regionen. Derfor markerer de deres utilfredshed med udviklingen ved at trække nogle streger i sandet, udtaler han til Ekstra Bladet.

Annonce:

At Rusland og Kina nu foretager 'fælles manifestationer' skyldes ifølge Forsby, at Vesten etablerer sig i både de russiske og kinesiske nærområder.

Stigende spændinger
Blandt andet Taiwan, som Biden har lovet at støtte op om i tilfælde af en væbnet konflikt med Kina. Men også mod vest har Putin talt dunder mod Nato's ekspansion mod øst, som senest kulminerede med finsk og svensk optagelse i Nato-samarbejdet.

- De fælles russisk-kinesiske luftpatruljeringer har fundet sted i flere år, og der har været adskillige episoder af lignende art. I 2019 affyrede sydkoreanske jagerfly endda varselsskud, da kinesiske og russiske fly tilsyneladende krænkede Sydkoreas territorielle luftrum. 

- Det er efter alt at dømme en udviklingstendens, der vil fortsætte, set i lyset af de stigende geopolitiske spændinger og militariseringen i regionen, siger Forsby.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Har dansk spiontjeneste ofret sin mand?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: