Kina og USA danner fælles front mod Nordkorea

Præsidenterne for de to stormagter er enige om, at Nordkoreas missilaffyringer skal stoppes

Kina og USA vil sammen forsøge at forhindre Nordkorea i at foretage yderligere testaffyringer af missiler.

Det er den amerikanske og den kinesiske præsident ifølge flere internationale medier blevet enige om ved et separat møde under det to dage lange atomtopmøde, som begyndte i Washington torsdag.

I de seneste måneder har Nordkorea gennemført først en prøvesprængning af en brintbombe, gentagne gange prøveaffyret missiler og desuden fremsat trusler om atomangreb på blandt andet USA.

Præsident Barack Obama siger efter mødet med Kinas Xi Jingping, at begge lande ønsker at se en atomvåbenfri koreansk halvø.

De to talte ifølge Obama blandt andet om, "hvordan vi kan modvirke handlinger som prøveaffyringer af nukleare missiler, der eskalerer spændingerne og er en overtrædelse af internationale forpligtelser", skriver BBC.

Xi Jinping understregede ifølge det statslige nyhedsbureau Xinhua betydningen af, at alle parter fuldt ud gennemfører de sanktioner, som for nylig er pålagt Nordkorea på grund af landets prøveaffyringer.

Kinas viceudenrigsminister, Zheng Zeguang, siger, at de to præsidenter havde en "oprigtig og dybtgående udveksling af synspunkter om en række spørgsmål".

Han betegner mødet som "konstruktivt og frugtbart".

Xinhua skriver ifølge Reuters, at Xi Jinping over for Obama lagde vægt på, at alle parter skal holde sig fra udtalelser eller handlinger, der kan forværre forholdet på den koreanske halvø yderligere.

Nordkoreas prøvesprængning af en brintbombe 6. januar samt opsendelsen af en satellit en måned senere var overtrædelser af FN's Sikkerhedsråds resolutioner.

Siden har USA og FN skærpet sanktionerne over for Nordkorea. Kina, der er Nordkoreas tætteste allierede og største samhandelspartner, støtter de nye tiltag fra FN.