Kina vil fremsætte protest over Nordkorea

Nordkoreanernes atomprogram belaster deres forhold til Beijing, som tager afstand fra atomprøvesprængning

Kina siger, at det vil fremsætte en protest over for Nordkorea, efter at Pyongyang har meddelt, at det har gennemført en vellykket prøvesprængning af en mindre hydrogenbombe, skriver Reuters.

Det kinesiske udenrigsministeriums talskvinde, Hua Chunying, siger, at Kina "højtideligt vil gøre indsigelser over for Nordkorea."

- Vi opfordrer meget indtrængende Nordkorea til fortsat at være forpligtet over for dets løfter om at opgive atomvåben og indstille alle handlinger, som kan forværre situationen, siger hun.

Talskvinden for det kinesiske udenrigsministerium siger videre, at Beijing ikke på forhånd var blevet orienteret om Nordkoreas prøvesprængning af "en mindre hydrogenbombe".

- Kina er stærkt imod Pyongyangs handling, siger Hua Chunying, der talte til journalister ved det daglige pressemøde i ministeriet onsdag.

Se også: Verden fordømmer Nordkoreas prøvesprængning af brintbombe

- Kina vil arbejde sammen med det internationale samfund om problemerne på Den Koreanske Halvø, fastslår hun.

Kina er en nær allieret af det isolerede Nordkorea, men relationerne mellem de to lande er blevet dårligere i de seneste år - blandt andet på grund af, at nordkoreanerne insisterer på at udvikle deres atomprogram trods international fordømmelse.

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-Un, har endnu ikke besøgt Beijing, selv om det er fire år siden, at han kom til magten efter sin fars død.

Et flertal bestående af ni lande udmanøvrerede i sidste måned Kinas forsøg på at få blokeret for, at undertrykkelsen af menneskerettighederne blev taget op i Sikkerhedsrådet.

Forsvarsministeriet i Sydkorea oplyser yderligere, at sydkoreanske og amerikanske myndigheder arbejder tæt sammen for at få klarhed over situationen. (Foto: AP) Krig & katastrofer - 6. jan. 2016 - kl. 07:42 Sydkorea: Der er spor af brint efter bombesprængning

I 2014 diskuterede Sikkerhedsrådet overgrebene over for befolkningen i Nordkorea for første gang trods Kinas modstand.

- Vi mener, at det har afgørende betydning for Sikkerhedsrådet, at det bliver ved med at kaste lys over overgrebene i Nordkorea, og at vi taler regelmæssigt om menneskerettighedssituationen i landet, sagde USA's FN-ambassadør, Samantha Power, i begyndelsen af december.

FN-rapporter har fremsat beskyldninger om, at Nordkorea begår krænkelser af menneskerettighederne, der bringer tanken hen på nazisternes grusomheder under Anden Verdenskrig.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere