Kolossal missil-krise: Her er manden, der startede det hele

Donald Trump har netop meldt ud, at Rusland skal være parate, fordi missilerne er på vej. En nærmest ukendt ambassadør har startet hele balladen

Forstå sagen på under et minut

Her ses den ukendte russiske ambassadør, der har startet en kolossal krise mellem Rusland og USA (Foto: AP)
Her ses den ukendte russiske ambassadør, der har startet en kolossal krise mellem Rusland og USA (Foto: AP)
 

Alexander Zasypkin er næppe et navn, der siger danskere, amerikanere eller andre ret meget.

Alligevel er han nu verdenskendt. Den russiske ambassadør i Libanon lavede tirsdag et interview med den Hizbollah-ejede tv-station al-Manar, der efterfølgende har givet genlyd.

Også på Donald Trumps kontor i Det Hvide Hus.

Her sagde Alexander Zasypkin, at 'hvis et amerikansk missilangreb finder sted, vil vi - med mandat fra både Vladimir Putin og Ruslands militærchefer - skyde de amerikanske raketter ned, og endda også basen, de kommer fra'.

Den russiske ambassadør befinder sig til dagligt i Syriens naboland Libanon, og han har derfor fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker i det krigsplagede land.

Ud over truslen rettet mod USA kunne Alexander Zasypkin i sit interview med tv-stationen også fortælle, at russerne angiveligt gør fremskridt i Syrien.

Ifølge ambassadøren er den østlige del af Ghouta næsten tom for oprørere.

Alexander Zasypkin i maj 2016 (Foto: AP)
Alexander Zasypkin i maj 2016 (Foto: AP)
 

Trumps missil-trussel
I kølvandet på Zasypkins trussel svarede Donald Trump onsdag igen med samme medicin. Endnu en trussel.

På Twitter skriver han direkte henvendt til Rusland:

'Rusland siger, at det vil skyde ethvert og alle missiler ned, der er affyret mod Syrien. Vær parat, Rusland, fordi nu kommer de - nydelige, nye og 'smarte'.

'Man bør ikke være partner med et gasdræbende udyr, der dræber sin egen befolkning og nyder det'.

- Værste forhold til Rusland nogensinde
Umiddelbart efter sit første tweet fulgte Donald Trump op med et nyt tweet, hvor han kalder forholdet mellem Rusland og USA for det værste i historien.

Han mener dermed, at forholdet er dårligere mellem de to nationer end under den kolde krig, hvor det i årtier ligeledes havde ramt frysepunktet.

Prompte svar fra Rusland
Det russiske modsvar lod ikke vente på sig i mange minutter.

Ifølge det statskontrollerede medie Russia Today siger Ruslands udenrigsminister, at USA burde forsøge at ramme terrorister med deres 'smarte missiler' i stedet for:

- Smarte missiler skal affyres mod terrorister og ikke Syriens regering, som har brugt flere år på at nedkæmpe internationale terrorister i sit territorium, advarer Maria Zakharova til RT.

Hun sender på samme tid et kontroversielt budskab til omverden. Nemlig at USA har fabrikeret giftangrebet i Douma:

'Er OPCW-inspektørerne velvidende om, at smarte missiler er på vej for at ødelægge alle beviser for angrebet med kemiske våben? Eller at dette er den rigtige plan - at mørklægge alle beviser for dette fabrikerede angreb, så de internationale våbeninspektører ikke finder beviser?' Spørger Zakharova.

Artikel fortsætter under billedet ...

Ofre for giftangrebet behandles. Foto: AP
Ofre for giftangrebet behandles. Foto: AP

WHO: 500 ramt af giftangreb
Syrien-krisen er på sit højeste niveau i flere måneder, efter landets diktator, Bashar al-Assad, ifølge flere vestlige efterretningstjenester i sidste uge stod bag et voldsomt giftangreb i Damaskus-forstaden Douma. 

Hos FN's sundhedsorganisation, WHO, siger man, at omkring 500 patienter fra Douma i Syrien har symptomer på kemisk forgiftning og er undersøgt på sundhedscentre.

Derudover fordømmer man angrebet, der fandt sted lørdag, og kræver adgang til området omgående.

- WHO kræver øjeblikkelig og uhindret adgang til området for at kunne behandle de ramte og for at få overblik over sundhedsskaderne og yde sammenhængende nødhjælp, hedder det i en erklæring fra WHO's hovedkvarter i Genève.

FN's nødhjælpsorganisation har ikke adgang til det meste af enklaven i det østlige Ghouta og heller ikke til byen Douma, hvor det omstridte angreb skete.

Natten til 7. april 2017 - for godt et år siden - sendte USA på Trumps ordre 59 Tomahawk-krydsermissiler mod en syrisk lufthavn som gengæld for et andet kemisk giftangreb, der i dagene op til dræbte over 80 uskyldige civile i Syrien, herunder mange børn.

1 af 2 Foto: AP
2 af 2 Her ses den ukendte russiske ambassadør, der har startet en kolossal krise mellem Rusland og USA (Foto: AP)