Kondolencer strømmer ind efter hajj-tragedie

Hajj-ulykke er særligt tragisk, fordi den skete under eid, lyder det fra flere. Iran kritiserer sikkerheden

Fra flere verdenshjørner strømmer det ind med sympatitilkendegivelser og kondolencer til de efterladte efter de mindst 717 muslimer, der mistede livet under pilgrimsfærden i Saudi-Arabien torsdag.

Ulykken skete i byen Mina, der ligger tæt ved Mekka, da der af endnu ukendte årsager udbrød panik i en stor menneskemængde. Foruden de 717, der blev mast og trampet ihjel, er mindst 863 kvæstet.

- Denne tragiske hændelse er så meget mere smertefuld, i og med at den fandt sted på førstedagen af helligdagen eid al-adha, der markerer afslutningen på den årlige hajj-sæson, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ifølge sin talsmand.

Også Det Hvide Hus i Washington kondolerer efter den 'hjerteskærende' ulykke.

- Mens muslimer rundt om i verden fortsætter med at fejre eid al-adha, vil vi slutte os til jer i sorgen over det tragiske tab af disse troende pilgrimme, siger Ned Price, der er talsmand for USA's nationale sikkerhedsråd.

Fra Rusland sender præsident Vladimir Putin sine kondolencer, rapporterer nyhedsbureauet Tass, og i Bruxelles påpeger Natos generalsekretær, nordmanden Jens Stoltenberg, det tragiske i, at ulykken skete i forbindelse med eid-højtiden.

- Min dybeste medfølelse går til de efterladte og de sårede, siger Stoltenberg i en meddelelse, hvor han også roser redningsmandskabet for en indsats, der formentlig har reddet liv.

Fra andre kanter lyder der imidlertid skarp kritik af Saudi-Arabien.

Irans øverste leder, ayatollah Ali Khamenei, siger ifølge Reuters, at den saudiske regering må tage ansvaret på sig for ulykken, der kostede mindst 90 iranske pilgrimme livet.

- Dårlig ledelse og forkerte handlinger har forårsaget denne katastrofe, siger Khamenei i en udtalelse på sin hjemmeside.

Saudi-Arabiens sundhedsminister, Khaled al-Falih, har sagt, at 'udisciplinerede pilgrimme' var skyld i tragedien, og at den kunne have været undgået, hvis de havde fulgt instrukserne på stedet.