Konge citerer Clint Eastwood: Jeg skal personligt bombe IS

Glødende hævn: Vores eneste problem er, at vi måske løber tør for ammunition, siger Jordans kong Abdullah ifølge en amerikansk politiker

Den jordanske konge har annonceret, at han personligt vil gennemføre luftangreb på Islamisk Stats terrorister. (Foto: Xinhua)
Den jordanske konge har annonceret, at han personligt vil gennemføre luftangreb på Islamisk Stats terrorister. (Foto: Xinhua)

Jordans kong Abdullah ibn al-Hussein er flintrende arrig, efter det kom frem, at terrororganisationen Islamisk Stat angiveligt har brændt en jordansk pilot levende i et bur.

Kongen modtog beskeden under et besøg hos blandt andet præsident Barack Obama i USA, og her beskrev en republikansk politiker, som var i selskab med kong Abdullah, hvordan han reagerede.

- Han sagde, at IS vil opleve en hævn, de aldrig før har set. Han nævnte filmen 'Unforgiven' med Clint Eastwood, og han citerede faktisk en del af filmen, sagde den tidligere marinesoldat og nu politiker Duncan Hunter Junior til det amerikanske medie Washington Examiner.

Kun ét problem
Hunter vil ikke gentage citatet, men siger, at det er fra en scene, hvor Clint Eastwoods karakter beskriver, hvordan han vil hævne sig.

I en scene i filmen siger karakteren, 'jeg dræber enhver mand, jeg møder derude. Enhver idiot, som skyder mod mig, vil få sin kone dræbt, sine venner dræbt og få sit forbandede hus brændt ned.'

- Han er vred. De starter flere togter i morgen, end de nogensinde har haft før. Og han (Kong Abdullah, red.) sagde, at 'vores eneste problem er, at vi måske løber tør for ammunition, ' sagde Duncan Hunter Junior efter mødet.


Repræsentanter fra Det Hvide Hus fortalte den 3. februar, at de har solidaritet med det jordanske folk, efter en pilot angiveligt blev brændt levende af IS (video: AP)

Samtidigt skriver flere arabiske medier, heriblandt den libanesiske avis An-Nahar, at den jordanske konge har annonceret, at han personligt vil gennemføre luftangreb mod Islamisk Stats terrorister som hævn for den dræbte jordanske pilot.

Tidligere dansk jægersoldat tvivler
Den jordanske konge er ifølge sin egen officielle hjemmeside uddannet helikopterpilot i de jordanske specialstyrker i midten af 1980’erne. Men det er tvivlsomt, at han personligt kommer til at gennemføre luftangreb på Islamisk Stat.

Det mener den tidligere danske soldat i Jægerkorpset Thomas Rathsack, der har været udstationeret i Mellemøsten.

- Der kan være tale om spin, når Kong Abdullah siger, at han vil indgå i en operativ rolle. Det kræver vedligeholdende træning. Han er jo regent, så jeg tvivler på, at han sådan uden videre hopper om bord på et F16-fly og deltager i et bombetogt, siger Thomas Rathsack til Ekstra Bladet.

Han mener, at kongens svulmende retorik er nødvendig værktøj for den jordanske konge, som i forvejen er under et voldsomt pres fra Islamisk Stat. Jordan frygter, at terrororganisationen kan finde på at gennemføre en regulær invasion i landet, og Jordan er samtidigt presset af IS-sympatisører fra egne rækker.

- Den svulstige retorik er en del af den arabiske dna. I den arabiske verden er det vigtigt at vise, at man er handlekraftig, hvis man skal respekteres i den verden og deres kultur. Derfor hører vi ofte denne form for retorik.

- Og jo dygtigere kongen er til at tale nationens egen sag, og til at få folk over på sin side, jo sværere er det at være i opposition. Det gælder også for IS-tilhængere i egne rækker, siger Thomas Rathsack.

Forsker om gidseldrab: IS kan være på vej til Jordan

Obama er for svag
Republikaneren Duncan Hunter Junior nævnte også overfor Washington Examiner, at den jordanske konge under sig besøg i USA sagde, at 'Kong Adbullah er ikke præsident Obama.'

Selv om den amerikansk-ledede koalition mod Islamisk Stat, som Danmark også er en del af, gennemfører langt hovedparten af angrebene mod terror-organisationen, er der blandt andet hos jordanerne en opfattelse af, at den amerikansk præsident ikke er handlekraftig.

- Langt de fleste, i global sammenhæng, opfatter Obama som svag. Det gælder både russerne, mellemøsten og israelerne. Derfor skal lederen, kongen, være den stærke landsfader, som formår at træde i karakter, siger Thomas Rathsack.

Det franske nyhedsbureau AFK skrev onsdag, at Jordan gennemførte luftangreb i Mosul. Her blev 55 medlemmer af Islamisk Stat dræbt, herunder en fremtrædende IS-kommandør kendt som 'Prinsen af Nineveh.'

Jordan henrettede også en dødsdømt irakisk kvinde onsdag, som landet havde tilbudt at udveksle med den nu dræbte jordanske pilot, der blev holdt til fange af Islamisk Stat, samt en fange fra al-Qaeda.

Rathsack: Sådan kan Islamisk Stat nedkæmpes

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?