Konspirationsteorierne blomstrer efter højhus-helvede: Men her er forskellen fra 11. september

Adskillige brugere på sociale medier er begyndt at sammenligne 9/11 og højhusbranden i London, men ifølge en ekspert er der flere afgørende forskelle

79 mennesker mistede livet i Grenfell Tower-branden. Video: AP

Et kæmpe højhus i brand.

Billederne flammehavet i London-højhuset Greenfell Center, hvor 79 mennesker har mistet livet eller er meldt savnet, ledte tankerne tilbage på 11. september.

For knap 16 år siden ændrede verden sig, da en gruppe terrorister fløj to fly direkte ind i World Trade Center, der senere kollapsede.

Selv om omstændighederne var vidt forskellige, så har de uhyggelig billeder fra branden i London givet en kedelig påmindelse om terrorangrebet i New York.

Tårnenes kollaps ændrede verden: 'Nu kommer vi nærmere sandheden'

Efterfølgende har flere internationale medier - heriblandt Independent, The Telegraph, og Evening Standard - skrevet om, at brandmændene frygtede, at tårnet i London ville kollapse ligesom World Trade Center.

Derudover har flere brugere på Twitter, Facebook og andre sociale medier undret sig over, hvorfor tårnene i New York kollapsede, mens Greenfell Center blev stående. Endda selv om højhuset i London brændte i meget længere tid.

Ekspert: Stor forskel!
Ekstra Bladet har efterfølgende været i kontakt med afdelingsleder for brand hos det rådgivende ingeniørfirma MOE, Jens Kastvig, der er ekspert i brandsikring af højhuse. Han fortæller, at der er en helt naturlig forklaring.

- Først og fremmest er den helt store forskel, at World Trade Center tårnene var bygget af stål og blev overbelastet af flystyrt, mens Greenfell Center er støbt i beton og ikke har været udsat for denne belastning. Der er en meget stor forskel på stål og beton; lige så snart stål bliver 500 grader varmt, så har det kun halv bære-evne. Derfor er stålet normalt også beskyttet mod brand med eksempelvis brandmaling eller gips, og er derfor lige så sikkert.

- World Trade Center blev udsat for en brand, hvor tusindvis af liter flybrændstof brændte op og ned af stålet, ligesom brandbeskyttelsen og bygningen var blevet skadet af flyet. Beton kan i første omgang holde til mere end ubeskyttet stål, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Han fortæller dog, at beton senere kan skabe nogle andre problemer.

- Når en betonkonstruktion bliver varmet op, så mister den styrke. Men den mister også styrke, igen når den bliver kold. Derfor kan bygningen i værste tilfælde falde sammen i dagene efter, selv om branden er blevet, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Uhyggelige video indefra: Så smadret er højhus i London efter brand

Også det amerikanske medie Mashable har talt med en ekspert, der har samme forklaring. Dr. John Knapton forklarer, at den brændende benzin inde i World Trade Center har haft afgørende betydning for bygningens kollaps. Samtidig siger han, at der er forskel på de to måder at bygge på i USA og i Storbritannien.

- Britiske bygninger er langt mere robuste og tolerante over for den slags udfodringer, siger han til Mashable.

Flere svigt
Ekstra Bladet har tidligere talt med brandeksperten, der har givet sit bud på, hvorfor det kunne gå så galt.

- Når jeg ser på det, så ser det ud til, at der er sket flere ting på samme tid. Først har folk formentlig ikke haft en ordentlig flugtvej, og så tyder alt på, at der har været en facade-beklædning, hvor branden kunne sprede sig, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Dødstal stiger markant efter brand

- Hvad betyder det helt konkret?

- Det betyder, at det kan brænde ud af vinduet og få fat i facaden. Normalt ville branden give slip, når den kommer ud af vinduet, fordi facaden ikke kan brænde. Men i dette tilfælde, så kan facaden brænde, og så kan den løbe uhindret op ad bygningen og ind af vinduerne i de andre lejligheder.

Artiklen fortsætter under billedet

Dødstallet fordoblet efter voldsom brand i London

Voldsom brand i højhus i London: Mand reddet mirakuløst efter 11 timer

- I dette tilfælde har vinduerne tilsyneladende også siddet fast i facaden, og når det så brænder, så ryger de ud. Dermed kan branden sprede sig direkte op i de andre lejligheder, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Han understreger dog, at han ikke har været med til at bygge bygningen, men billederne fra stedet afslører alligevel en hel del.

Bør ikke kunne ske
Ifølge eksperten er det meget usædvanligt, at man bygger højhuse på den måde. Og i Danmark er det slet ikke lovligt.

- Det må du slet ikke i Danmark. Lige så snart bygningen bliver så høj, at der skal bruges stiger, så skal brandvæsenet have mulighed for at kunne slukke den på facaden. Det kan de kun, hvis facaden er lavet af et materiale, der ikke kan brænde.

- Hvad med i forhold til slukningsarbejdet. Hvorfor har det været så vanskeligt?

- Som brandmand er der masser udfordringer. For det første så vejer dit grej op mod 27 kilo, som du har på ryggen. Derudover har du måske luft med til 25 minutter, det er mørkt og du skal orientere dig i et helt mørkt rum fyldt med røg. Samtidig skal du kravle rundt, føle dig frem og være sikker på, at du ikke bliver fanget bag noget ild, der kan spærre din vej tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet

Tårnhøjt helvede: Her er de vildeste højhusbrande

Usædvanligt: Ekspert undrer sig over London-brand

- Du skal også lede efter mennesker, så det er voldsomt hårdt og meget, meget besværligt, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Eksperten peger også på, at de bærende konstruktioner i en bygning af denne type kan modstå en brand i to-tre timer.

- Den her brand har stået på i rigtig, rigtig lang tid, så brandmændene er også nået et punkt, hvor de skal overveje, om bygningen kan falde sammen, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

- Men hvordan kan det være, at den ikke er faldet sammen?

- Umiddelbart skyldes det, at bygningerne bliver lavet meget, meget sikkert. Normalt forbereder man sig på den værst tænkelig situation rent temperaturmæssigt. Det er ikke nødvendigvis, det som vi har set her. Derudover kan en af lejlighederne måske brænde i to timer og så er den brændt ud, og så falder temperaturen på det sted. Dermed kan bygningens konstruktion måske holde til flere time i alt, siger Jens Kastvig til Ekstra Bladet.

Artiklen fortsætter under billedet

Kæmpebrand i højhus i London

Superstjerne hyldes: Trøstede efterladte efter brand i London

Værste brand nogensinde
Omkring 200 brandfolk har i løbet af natten kæmpet for at slukke branden. Ifølge Londons brandinspektør, Dany Cotton, er det den værste brand, hun nogensinde har set i sine mangeårige karriere.

- Dette er en hidtil uset hændelse. I mine 29 år som brandmand har jeg aldrig set noget lignende, og vores brandmænd arbejder på højtryk i øjeblikket, sagde han i en officiel udtalelse i morges.

Artiklen fortsætter under billedet

Flere vidner har efterfølgende fortalt, hvordan en desperat kvinde forsøgte at redde sit barn ved at kaste det ud fra 5. etage.

 - Jeg kunne se en kvinde gestikulere, at han var i gang med at kaste sin baby ud af vinduet, og nogen skulle gøre sig klar til at gribe. En mand løb så hen til vinduet og formåede på en eller anden måde at gribe barnet, siger Samria Lamrani til The Guardian.

Se billeder fra branden herunder:

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvis krigen og katastroferne kommer, hvad skal vi mennesker så gøre?