Kraftigt jordskælv: Bygninger styrtet sammen

Mindst 100 meldes omkommet efter kraftigt jordskælv i Nepal

På de sociale medier begynder det nu at vrimle med videoer af jordskælvet i Kathmandu

Befinder du dig i Nepal? Send os dit tip på en sms/mms til 1224 (alm. takst) eller send en mail til 1224@eb.dk.

Et voldsomt jordskælv har kostet menneskeliv og fået bygninger til at styrte sammen i Nepals hovedstad, Kathmandu, oplyser internationale nyhedsbureauer lørdag morgen.

Jordskælvet målte 7,9 på den åbne Richter-skala, oplyser USA's Geologiske Overvågning.  En nepalesisk diplomat siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at der 'formentligt' er hundredvis af døde.

Blandt ofrene for jordskælvet er mindst 50 mennesker, der blev fanget under et sammenstyrtet tårn fra 1800-tallet.

En fotograf fra det franske nyhedsbureau AFP siger, at over en halv snes omkomne blev ført væk fra ruinerne af Dharahara-tårnet, som ligger i hjertet af hovedstaden. Det havde en udsigtsbalkon på ottende etage.

Desuden er en pige på 15 år blevet dræbt i Indien nær grænsen til Nepal, da væggene i hendes hjem kollapsede. En anden pige blev dræbt af en statue, som væltede i en park i Kathmandu, oplyser Reuters.

Samtidig bliver der meldt om laviner i regionen omkring Mount Everest, hvor en del personer er meldt savnet.  Ekstra Bladet har været i kontakt med den danske bjergbestiger Carsten Lillelund Pedersen, der opholder sig på verdens højeste bjerg.

Læs hans beretning til Ekstra Bladet her: Carsten Lillelund Pedersen lige efter, at han måtte løbe for livet, efter jordskælvet i Nepal udløste en lavine på Mount Everest. (Foto: Privatfoto.) Krig & katastrofer - 25. apr. 2015 - kl. 10:43 Måtte løbe for livet: Dansker fanget i jordskælv på Mount Everest

(Foto: AP)
(Foto: AP)

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

(Foto: AP)
(Foto: AP)

(Foto: AP)
(Foto: AP)

(Foto: AP)
(Foto: AP)
 

Ifølge øjenvidner er mennesker samlet i gaderne i Kathmandu, fordi de er bange for at opholde sig inde i byens bygninger.

- Murene i husene omkring mig er brudt sammen. Alle familier er søgt ud på gaden. Der er stadig efterrystelser, siger en journalist fra nyhedsbureauet AFP.

Reuters oplyser, at skælvet skete i kun to kilometers højde. Tidligere mente amerikanske geologer, at skælvet skete i 31 kilometers dybde.

Rystelserne var så voldsomme, at de kunne mærkes i nabolandene Indien og Pakistan.

Ifølge lokale medier varede skælvet mellem 30 sekunder og to minutter.

'Vi er ved at danne os et overblik over situationen', siger den indiske premierminister, Narendra Modi, på Twitter, hvor han lover hjælp til de ramte.

Ved et skælv på 8,3 i Nepal i 1934 blev 8500 mennesker dræbt.

1 af 3 (Foto: AP)
2 af 3 (Foto: AP)
3 af 3 (Foto: AP)
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere