Kraftigt jordskælv: Tsunami-varsel afblæst

Et meget kraftigt jordskælv har søndag morgen ramt i Oceanien - tsunamivarsel er nu afblæst igen

Er du i det berørte område, hører vi gerne fra dig. Skriv til os på sms 1224 (alm. takst) eller skriv mail til 1224@eb.dk

Jordskælvet med en styrke på 8 har ramt et område 47 kilometer vest for byen Arawa på Papua Ny Guinea i Oceanien. Det fortæller det amerikanske jordskælvscenter USGS.

Skælvet ramte i en dybde af 167 kilometer, og tidligt søndag frygtede man, at det kunne sende ødelæggende bølger til øer i området. Der blev derfor udsendt et 'udbredt tsunamivarsel' efter skælvet til de omkringliggende lande, lyder det fra AFP.

Jordskælvet skete klokken 15.30 lokal tid.

Tsunamivarslet gjaldt i tre timer for Papua Ny Guinea, Salomonøerne, Nauru, Vanuatu, Indonesien og flere andre områder.

The Joint Australian Tsunami Warning Centre fortalte umiddelbart efter, at der ikke var risiko for at Australien eller New Zealand blev ramt.

Ildringen
Området ligger i den såkaldte 'Ring of Fire' - Ildringen, som er et navn for den kæde af vulkaner, der omkranser Stillehavets kyster langs med de asiatiske og amerikanske kyster.

Ildringen står for en stor del af vores planets jordskælv og vulkanudbrud.

Richter-skalaen

Richter-skalaen bliver brugt til at måle styrken af jordskælv. Skalaen måler vibrationernes styrke for at bestemme, hvor kraftigt jordskælvet er.

Richter-skalaen er logaritmisk, hvilket betyder, at rystelsen er 10 gange så stor, hver gang man går et trin op ad skalaen. Der er altså markant forskel i styrken på et jordskælv på 5,0 og et på 6,0.

I de seneste 100 år er over en million mennesker omkommet ved jordskælv. Mellem 1906 og 2005 har der været 13 jordskælv i størrelsesordenen 8,5 til 9,5 på Richterskalaen.

I 2011 blev et jordskælv ud for Japans kyst målt til 8,9 og hører dermed til blandt de kraftigste skælv nogensinde. Flere end 20.000 mennesker omkom.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere