Krig i Ukraine og sanktioner ventes at svække den globale vækst

Den Internationale Valutafond vil nedjustere skøn for den økonomiske vækst i år på grund af krigen i Ukraine

Følg Krig & katastrofer

Krigen i Ukraine og massive sanktioner mod Rusland har udløst en nedgang i den globale handel og sendt fødevarepriserne kraftigt op. Og det vil tvinge Den Internationale Valutafond (IMF) til at sænke sin globale vækstprognose i næste måned.

Det siger IMF's direktør, Kristalina Georgieva, torsdag.

Ud over krigens 'forfærdelige' omkostninger i form af tab af liv, lidelser og massive flygtningestrømme vil økonomien også blive ramt, siger hun.

Sanktionerne, som vestlige lande har pålagt Rusland, vil ifølge Georgieva udløse en så 'dyb recession' i Rusland, at IMF-direktøren ikke vil udelukke sandsynligheden for en russisk statsbankerot.

Værdien af den russiske rubel er styrtdykket, og det udhuler købekraften for den russiske befolkning, fremhæver IMF-chefen.

Tidligere i denne uge forudså kreditvurderingsbureauet Fitch ligeledes, at Rusland kunne være tæt på en statslig betalingsstandsning.

IMF satte i januar sit globale vækstskøn for 2022 ned til 4,4 procent. I 2021 voksede økonomien med 5,9 procent.

Kristalina Georgieva nævner ikke noget om størrelsen af den kommende nedjustering for prognosen for 2022.

Krigen og sanktionerne, der blandt andet omfatter et amerikansk forbud mod import af russisk olie, vil ifølge IMF medføre kraftigt stigende priser på energi, og råvarer som hvede og metaller.

Og de stigninger kommer 'oveni allerede høj inflation, som skaber dyb bekymring mange steder i verden', siger Georgieva.

- Med pandemien kom vi igennem en krise, som ingen anden. Nu står vi et endnu mere chokerende sted. Det utænkelige er sket: Vi har en krig i Europa, siger hun.

Torsdag sagde Oleg Ustenko, der er økonomisk chefrådgiver for Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at de russiske invasionsstyrker har ødelagt veje, broer, bygninger og anden infrastruktur til en værdi af mindst 100 milliarder dollar - cirka 676 milliarder kroner.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
Fiduskunst og magistervrøvl

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+

LIGE NU