Krige og jordskælv sender 40,8 millioner mennesker på flugt

40,8 millioner mennesker i verden var sidste år internt fordrevne, viser ny rapport. Det er rekordmange

Konflikter, vold og naturkatastrofer drev hver dag sidste år 66.000 mennesker på flugt i deres eget land. Det viser en ny rapport fra den humanitære organisation Norwegian Refugee Council (NRC).

Ved udgangen af 2015 var i alt 40,8 millioner mennesker internt fordrevne på verdensplan. Til sammenligning er 20,2 millioner mennesker på flugt uden for deres hjemland, viser NRC's årlige rapport om internt fordrevne, der blev offentliggjort onsdag.

Og flygtningene er kun toppen af isbjerget, påpeger generalsekretær i norske Flyktninghjelpen Jan Egeland i rapporten.

Mens vi ofte hører om de millioner af mennesker, som krydser landegrænser for at komme væk fra krig, konflikter og andre katastrofer, er det altså dobbelt så mange, som bliver i deres eget land efter at have forladt deres hjem, understreger generalsekretæren:

- Mange mennesker kæmper for at overleve under umenneskelige forhold uden for mediernes søgelys og uden for de humanitære organisationers rækkevidde, skriver Egeland.

Sidste år blev 19,2 millioner mennesker fordrevet i eget land på grund af oversvømmelser, jordskælv og andre naturkatastrofer.

Imens blev 8,6 millioner fordrevet på grund af vold og konflikter - en kategori der har været støt sigende siden 2003.

Fra 2014 til 2015 steg antallet af internt fordrevne på verdensplan med 2,8 millioner.

Efter Det Arabiske Forår har væksten været særligt stor i Mellemøsten og Nordafrika. Over halvdelen af dem, som blev drevet på flugt i deres eget land sidste år, bor i Yemen, Syrien eller Irak.

I Syrien er borgerkrigen gået ind i sit sjette år, og over halvdelen af befolkningen - næsten 11 millioner mennesker - er blevet tvunget til at flygte. Af disse befinder mere end halvdelen sig fortsat i landet.

Mange af Syriens nabolande har enten lukket deres grænser eller indført restriktioner.

- Hundredtusindvis af mennesker er fanget i landet og ofte under umenneskelige forhold, står der i rapporten.

Knap 4,5 millioner syrere bor i områder, som FN anser som enten vanskeligt eller næsten umuligt at nå frem til, herunder byer under belejring.

NRC oplyser, at organisationen ikke har et fuldt overblik over de internt fordrevne i flere dele af Syrien, især områder der er under kontrol af Islamisk Stat (IS).

Uden for Mellemøsten er det Ukraine, Nigeria, Den Demokratiske Republik Congo, Afghanistan, Colombia, Den Centralafrikanske Republik (CAR) og Sydsudan, der har det højeste antal af internt fordrevne.