Annonce:
Annonce:

Kroatiens præsident: Krim-halvøen er tabt

Ukraine kalder udtalelse fra Kroatien om Krim-halvøen, der blev annekteret af Rusland, for 'uacceptabel'

Kroatiens præsident, Zoran Milanovic, er kendt for at være kritisk over for EU og politisk at være på linje med Viktor Oràan, der er premierminister i Ungarn. Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Kroatiens præsident, Zoran Milanovic, er kendt for at være kritisk over for EU og politisk at være på linje med Viktor Oràan, der er premierminister i Ungarn. Foto: Attila Kisbenedek/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

En kontroversiel udtalelse fra Kroatiens præsident, Zoran Milanovic, om Krim-halvøen vækker vrede i Ukraine.

Præsident Milanovic mener, at Krim aldrig kommer tilbage på ukrainske hænder. Halvøen i Sortehavet blev annekteret af Rusland i 2014.

Se det ske: Regeringstoppen besøger Ukraine

Det er en opsigtsvækkende udmelding om territoriet, der af langt de fleste lande anses for retmæssigt at tilhøre Ukraine.

En talsperson for det ukrainske udenrigsministerium mener, at bemærkningen skaber tvivl om Ukraines territoriale integritet. Han kalder udtalelsen for 'uacceptabel'.

Det fremgår af et opslag på Facebook tirsdag.

- Vi anser det for at være en uacceptabel udtalelse fra Kroatiens præsident, som effektivt sår tvivl om Ukraines territoriale integritet, skriver den ukrainske talsmand Oleg Nikolenko.

Det gider Kina ikke høre: Stop

Annonce:

Kommentaren om Krim-halvøen faldt, da den kroatiske præsident skulle forklare, hvorfor Kroatien tøver med at give Ukraine militær støtte.

Tilbage i december afviste Kroatiens parlament en forespørgsel fra EU om at tage del i fælles militær støtte til det krigsramte land.

Det er ikke nyt, at Milanovic gør sig upopulær i Ukraine. Han har tidligere flere gange kritiseret Vestens tilgang til Ruslands krig.

Det er 'dybt umoralsk', det, som Vesten har gang i i Ukraine, mener præsidenten. Han henviser til USA's og Europas militære bidrag. Men der er 'ikke nogen løsning' på krigen, siger Milanovic.

Milanovic har generelt stået for en EU-kritisk linje som præsident. Og hans politiske synspunkter stemmer i høj grad overens med Ungarns premierminister, Viktor Orbàns.

Milanovics rolle er dog primært symbolsk. Den politiske magt ligger i højere grad hos Kroatiens premierminister og parlamentet.

Spørgsmålet om Krim er særdeles følsomt i Ukraine. Præsident Zelenskyj har svoret at ville genetablere Ukraines kontrol over halvøen.

Flad af grin: USA raser

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Regeringen vil ikke tjekke om pengene stemmer i statskassen, som man ellers plejer at gøre, når der kommer en ny regering. Hør interview med finansminister Nicolai Wammen i 'Ingen kommentarer' herunder

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Claus Hjort Frederiksen kræver åbenhed – men dørene smækkes i
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: