Kup i Burkina Faso: Militæret har taget magten

Militæret bekræfter torsdag, at general Diendere er landets nye præsident

Lederne af et kup i Burkina Faso har udnævnt Gilbert Diendere, en general i præsidentgarden, til leder af et nationalt overgangsråd, skriver soldater i en erklæring, som blev transmitteret i det statslige tv torsdag.

I erklæringen bliver det samtidig meddelt, at det vestafrikanske lands grænser og luftrum er blevet lukket, ligesom der er er indført et natligt udgangsforbud.

Præsidentgarden i Burkina Faso havde tidligere meddelt, at den havde gennemført et kup og sat den midlertidige præsident, Michel Kafando, og flere ministre i fængsel på et tidspunkt, hvor landet var ved at forberede sig på det første valg efter afsættelsen af den tidligere præsident Blaise Compaore.

Oberst Mamadou Bamba erklærede på nationalt tv, at et nyt "Nationalt og Demokratisk Råd" havde fjernet det tidligere "afvigende overgangsregime".

I sin meddelelse om kuppet sagde Bamba, at der bliver ført "vidtrækkende forhandlinger" om en regeringsdannelse, som skal lede til "inkluderende og fredelige valg."

Præsidentgarden gik i aktion onsdag, da den afbrød et regeringsmøde, mens militæret skød varselsskud mod en folkemængde.

FN's Sikkerhedsråd og USA samt EU har krævet en frigivelse af den midlertidige præsident, premierministeren og flere højtstående ministre.

- Denne hændelse er en åbenlys overtrædelse af Burkina Fasos forfatning og aftalen om en overgangsregering, siger FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, i en pressemeddelelse.

Præsidentgarden er en elitestyrke, og den var en vigtig hjørnesten i præsident Compaores regime, inden denne blev væltet i oktober i fjor af demonstrationer.

Han havde da haft magten i 27 år.

Seneste nyt

Hvorfor må Michael Dyrby blive?

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.