Låst inde i kiste og tortureret i 17 døgn

Tortur-rapport afslører, at CIA udsatte Abu Zubaida for brutal behandling

Abu Zubaida, 43, blev udsat for simuleret drukning 83 gange, fremgår det af senatets tortur-rapport. Han mistede synet på det ene øje i forbindelse med afhøringerne. (Foto: AP)
Abu Zubaida, 43, blev udsat for simuleret drukning 83 gange, fremgår det af senatets tortur-rapport. Han mistede synet på det ene øje i forbindelse med afhøringerne. (Foto: AP)

Abu Zubaida, der hårdt såret blev taget til fange i Pakistan i marts 2002, blev få måneder senere spærret inde i en kiste i et hemmeligt fængsel og udsat for vandtortur, ind til han kastede op og rystede i ufrivillige spasmer.

Den terror-mistænkte saudiaraber blev udsat for en så voldsom behandling, at flere af hans bødler i CIA begyndte at græde og søgte om forflyttelse.

Den rystende beskrivelse optræder i en rapport om CIAs forhørsmetoder, som tirsdag blev offentliggjort i USA.

Ifølge rapporten blev Abu Zubaida trods udstrakt samarbejdsvillighed udsat for voldsom metoder, herunder tæsk, udsultning og waterboarding – simuleret drukning.

Se også: Terrorister lærte tortur-tricks af CIA

Efter ankomsten til et hemmeligt CIA-fængsel i Thailand - et såkaldt black site - blev Abu Zubaida først holdt i isolation i 47 dage – angiveligt for at gøre ham mør.

Men 4. august 2002 - fem måneder efter tilfangetagelsen i Pakistan - brød helvede løs for terrorfangen.

CIA-agenter, der havde fået nye beføjelser, iværksatte en hårdhændet afhøring af fangen, der blandt andet betød, at han blev udsat for vandtortur 83 gange.

'På et tidspunkt var Zubaida fuldstændig livløs, mens bobler stod ud af hans åbne, vandfyldte mund', lyder det i et memo fra CIA, der er gengivet i rapporten.

Den barske behandling stod på i 17 døgn, fremgår det af den 528 siders rapport.

Abu Zubaida sidder i dag indespærret på ubestemt tid i Guantanamo-lejren på Cuba. (Foto: AP)
Abu Zubaida sidder i dag indespærret på ubestemt tid i Guantanamo-lejren på Cuba. (Foto: AP)
 

Se også: Rapport: CIA truede med boremaskiner og seksuel straf

CIA-ledelsen var overbevist om, at Zubaida skjulte vigtige informationer, men agenterne, der stod for afhøringen, var uenige.

De gjorde ledelsen opmærksomme på, at Zubaida næppe skjulte flere oplysninger, men alligevel fik de besked på at fortsætte afhøringen.

Forhøret af Zubaida blev videofilmet, men båndene blev ødelagt i CIA i 2005. Ifølge CIA blev kun tre fanger udsat for vandtortur.

Abu Zubaida, der i dag er 43 år, sidder indespærret i Guantanamo-lejren på ubestemt tid. Han mistede synet på det ene øje i forbindelse med afhøringerne.

CIA's udvidede afhøringsmetoder blev sat i værk af præsident George W. Bush efter terrorangrebet mod New York og Washington i 2001.

Bush nedtonede dog det omstridte program efterhånden, som hans præsidentperiode skred frem. Da Barack Obama overtog embedet i januar 2009, annullerede han programmet helt.

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere