Lektor: Gambisk uro kan ende med demokrati

Den politiske uro i Gambia vil give økonomisk nedsmeltning i landet, men er også godt nyt for kontinentet

Folk forlader byen Banjul med færge. Også flere ekstra-fly er sat ind, så turister i Gambia kan blive evakueret. Foto: AP
Folk forlader byen Banjul med færge. Også flere ekstra-fly er sat ind, så turister i Gambia kan blive evakueret. Foto: AP

Udenrigsministeriet: Forlad Gambia nu

Rejs ud af landet, medmindre det er højst nødvendigt.

Sådan lyder opfordringen fra Udenrigsministeriets Borgerservice til alle danskere, der opholder sig i Gambia.

Grunden er, at der er kommet en forværring af sikkerheden i Gambia, hvor landets præsident, Yahya Jammeh tirsdag erklærede undtagelsestilstand. Det skriver Udenrigsministeriets Borgerservice på sin hjemmeside.

Jordnødder og turisme er nøgler i Gambias økonomi, og den politiske uro i landet vil uden tvivl fjerne det ene af de to ben. Dermed vil en i forvejen sårbar økonomi blive ramt hårdt af, at præsident Yahya Jammeh nægter at give magten videre.

Det vurderer Stig Jensen, der er lektor ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet. Alligevel viser uroligheden i landet gode takter, hvis man har de demokratiske briller på.

- Vi har set både Ecowas (de vestafrikanske staters økonomiske fællesskab, red.) og Den Afrikanske Union sige, at demokrati er vejen frem. Det står de andre afrikanske lande sammen om.

- Det viser, at de afrikanske lande har købt ind på Vestens forestilling om, at en god regering vælges demokratisk. Hvis man ikke lever op til de demokratiske spilleregler, bliver man isoleret, siger Stig Jensen.

Han henviser til, at senegalesiske styrker allerede har meldt sig klar til at rykke ind i Gambia, hvis præsidenten ikke anerkender sit valgnederlag og forlader sin post torsdag som planlagt.

Også Nigeria har sendt sine styrker til den gambiske grænse for at støtte Senegals bestræbelser for at få Jammeh til at trække sig.

Jammeh tabte præsidentvalget i december til erhvervsmanden Adama Barrow. I første omgang accepterede han valget, men har siden afvist at overgive magten.

Uroen har skabt usikkerhed i landet, og det piller for alvor ved Gambias økonomiske fundament. For turister søger ikke til usikre lande. Tværtimod.

- Jeg føler mig sikker på, at uroen vil betyde en økonomisk nedsmeltning. Turismen vil køle ned, og dermed vil økonomien lukke ned, siger Stig Jensen.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere