Lidegaard om offensiven i Yemen: Kan ende i kaos

Udenrigsminister Martin Lidegaard håber, at den væbnede konflikt i Yemen snarest muligt hører op

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) bryder sig ikke om udviklingen i Yemen, hvor en koalition ledet af Saudi-Arabien nu sætter militært ind mod de shiamuslimske houthier.

- Det er en dybt bekymrende udvikling. Hvis ikke det lykkes parterne at vende tilbage til forhandlingerne om den meget fine forfatning, de faktisk var i gang med at lave, så kan det ende i fuldstændigt kaos.

- Jeg har en vis forståelse for, at nabolandene har behov for at gøre noget, men jeg tror ikke, at der kan findes en militær løsning på det her, og der er en risiko for, at yderligere militært engagement kan føre til en eskalation, som ingen har interesse i, siger han.

Konflikten mellem den nu forhenværende præsident Abd-Rabbu Mansour Hadis støtter og de shiamuslimske houthier eskalerede i begyndelsen af året, da præsidentpaladset blev angrebet, og Hadi trådte tilbage.

Siden er det trods international hjælp ikke lykkedes parterne at finde en fredelig løsning på uenighederne, og til sidst mistede saudiaraberne altså tålmodigheden.

I koalitionen mod houthierne deltager lande som Kuwait, Bahrain, Qatar og Jordan.

Nato-landene Storbritannien og Tyrkiet har udtrykt støtte til koalitionen, men Martin Lidegaard mener ikke, at Danmark har ret meget at bidrage med i den nuværende situation.

- Jeg ser ikke nogen ledende rolle for Danmark. Vi har været aktive i Yemen og givet 50 millioner kroner i bistand på vejen til den forfatning og den beskyttelse af det mindretal, som er løsningen på det her.

- Vi vil selvfølgelig via vores kontakter prøve at påvirke situationen, men lige nu er det selvfølgelig ikke det mest synlige, siger han.

USA bakker også op om den fællesarabiske koalition, mens Iran omvendt støtter houthierne.