Mærkværdige bevægelser: - De forbereder sig på det hele

I Kina er der flere meldinger om styrker på vej mod den nordkoreanske grænse. Ifølge en dansk ekspert forbereder de sig på alle tænkelige scenarier

Hvad betyder rygterne om Kim Jong-un helbred for Nordkorea, og hvem skal eventuelt overtage hans position? Korea-ekspert Professor Robert Kelly giver sit bud. Video: AP. Redigering: Martin Ekelund
Følg Krig & katastrofer

De rører på sig i Kina.

I kølvandet på nyheden om Kim Jong-uns dårlige helbred og endda mulige død er der flere meldinger om, at kineserne har sendt tropper mod den nordkoreanske grænse.

Da kineserne ikke just skilter med deres militære taktik og alverdens andre oplysninger, er der intet officielt meldt ud fra de kinesiske myndigheder.

Men på forskellige sociale medier beretter flere kinesere i den nordlige del af landet om mystiske bevægelser. Heriblandt en bruger, der har lagt en video Twitter, hvor adskillige militærkøretøjer bliver kørt nordpå.

Ekspert: Holder alle muligheder åbne
Ekstra Bladet har talt med forsker i international politik og udenrigs- og sikkerhedspolitiske analyse med særligt fokus på Kina Camilla Tenna Nørup Sørensen, der oplyser, at Kina gør alt for at finde ud af, hvad der sker i Nordkorea lige nu.

- Man prøver alt for at sikre sig de bedste efterretninger som muligt ved hjælp af kilderne i Nordkorea. Det er ikke nemt, og de har formentlig ingen klare oplysninger om, hvad der foregår.

- Derfor holder de alle muligheder åbne og forbereder sig på det værst tænkelige scenarie for Kina. Det er, at Kim Jong-un er død, og det ender med et egentligt nedbrud af regimet. Det kan ende i en magtkamp, der til sidst kan føre til massiv uro i regionen, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kim Jong-un, da han mødte Donald Trump ved den sydkoreanske grænse 30. juni 2019. Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix
Kim Jong-un, da han mødte Donald Trump ved den sydkoreanske grænse 30. juni 2019. Foto: Kevin Lamarque/Ritzau Scanpix

Er det i virkeligheden hende der styrer showet nu?

Satellitbilleder afslører: Her holder Kim Jong-uns luksustog

Planen ligger der
Eksperten fortæller, at Kina formentlig allerede har en plan for, hvad de skal gøre, hvis regimet går i opløsning. Og den bliver set ekstra godt igennem i disse dage. Derfor er det afgørende at være helt klar, hvis der sker noget uventet. Og så bliver styrker sendt til grænsen.

- Her vurderes det, om Kina i så fald skal gå ind og sikre sig Nordkoreas atomvåben. Både for at undgå, at amerikanerne gør det, men også for at undgå, at de havner i hænderne på de forkerte personer.

- Samtidig vil de også forsøge at påvirke, hvad der kommer til at foregå politisk. De vil sikre sig, at de har en idé om, hvem der tager over, og hvor Kina-venlig vedkommende er. Derudover vil de gerne have en eventuel ny leder, der stopper missilaffyringer og kommer i gang med nogle reformer, der kan sætte gang i økonomien.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kim Jong-un sammen med sin søster, der også var med ved OL i Sydkorea. Foto: AP
Kim Jong-un sammen med sin søster, der også var med ved OL i Sydkorea. Foto: AP
 

Camilla Tenna Nørup Sørensen hæfter sig dog ved, at sydkoreanerne netop har meldt ud, at 'Kim Jong-un er i live og har det godt'. Sådan lyder det fra øverste sikkerhedsrådgiver for Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, der ifølge eksperten er højst respekteret. Han plejer at have ret, lyder det.

- Lige nu arbejder Kina på højtryk på at finde ud af, hvad der sker via deres kanaler i Nordkorea. De er dog blevet svækket lidt på de sidste, da blandt andet Kim Jong-uns onkel blev henrettet. Han var Kinas mand, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen til Ekstra Bladet.

Livstegn
Hvor er Kim Jong-un, og hvordan har han det?

Det er de to spørgsmål, der i øjeblikket optager store dele af verdenssamfundet. Men nu er der, for første gang siden rygterne om den nordkoreanske leders dårlige helbred begyndte, et lille livstegn fra diktatoren.

Den nordkoreanske avis Rodong Sinmun skriver, at Kim Jong-un sender en varm hilsen og en tak til de arbejdere, der er i gang med at genopbygge byen Samjiyon, ligesom han også takker de arbejdere, der har været med til at bygge Wonsan Galmar Coastal Tourism District.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Kinas præsident, Xi Jinping, sammen med Kim Jong-un i sommeren 2018. Foto: AP
Kinas præsident, Xi Jinping, sammen med Kim Jong-un i sommeren 2018. Foto: AP
 

Sidstnævnte er et stort ferieresort, der skulle have stået færdigt i forbindelse med fejringen af afdøde Kim Il-Sungs fødselsdagsfejring 15. april.

Men da dagen kom, var der intet nyt om, at komplekset stod færdigt.

USA har angiveligt fået efterretninger om, at Nordkoreas leder, Kim Jong-uns, tilstand skulle være dårlig efter en operation, og at han er 'i alvorlig fare'.

Derudover beskrev det sydkoreanske medie NK Daily, at den nordkoreanske leder havde gennemgået en hjerte-kar-operation tidligere på måneden og kom sig i en villa i den nordlige Pyongan-provins.

Kina og Sydkorea melder, at det slet ikke er så alvorligt med den nordkoreanske diktator. Faktum er, at kun meget få mennesker kender svaret.

Mystik om årsagen: Panikken breder sig

Ny missiltest: Men denne gang er noget anderledes

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+