Mand så sin fætter styrte i døden i helikopter

13 mennesker er omkommet i helikopterstyrt i Norge. Et vidne så sit eget familiemedlem styrte i døden

Norge blev fredag kort før middag ramt af en stor tragedie, da en helikopter med 13 mennesker om bord styrtede ned omkring 30 kilometer fra Bergen.

Ingen overlevede styrtet.

VG har talt med en mand, der var fætter til en af de ombordværende på helikopteren. Han blev samtidig også vidne til den voldsomme ulykke.

- Min fætter voksede op i denne bolig. Han arbejdede for Statoil og var om bord på helikopteren, der styrtede, siger han til VG mens han peger på et hus på øen Turøy, hvor helikopteren styrtede ned.

En helikopter er fredag lige før klokken 12 styrtet ned på Turøy i Hordaland i Norge. Foto: VG/Tor Erik H. Mathiesen Krimi Helikopter styrtet i Norge: 13 personer dræbt

På øen bor der omkring 150 mennesker, hvoraf mange kender eller ved hvem de omkomne i helikopteren er. En af den af manden, der ønsker at være anonym, da han ikke ønsker særlig opmærksomhed ovenpå den forfærdelige dag.

- Det der er sket er helt forfærdeligt. Jeg må konstant knibe mig i armen. Sådanne ting som dette må bare ikke ske, siger han.

Redningsmandskab arbejdede dagen igennem på at finde de ombordværende fra den nedstyrtede helikopter. De måtte hurtigt erkende, at ingen havde overlevet. (Foto: AP)
Redningsmandskab arbejdede dagen igennem på at finde de ombordværende fra den nedstyrtede helikopter. De måtte hurtigt erkende, at ingen havde overlevet. (Foto: AP)
 

Sidste flyvetur
Han fortæller, at fætteren for kort tid siden var blevet sendt på midlertidig orlov fra arbejdet for Statoil.

- Dette var sandsynligvis en af hans sidste flyveture, siger han.

Endnu er der officielt ikke kommet noget frem om årsagen til, at helikopteren styrtede. Flere vidner har dog beskrevet over for norske medier, at helikopterens rotor fløj af, inden helikopteren styrtede mod havoverfladen tæt på land.

Manden, som VG har talt med, bevidnede også ulykken. Som så mange andre på øen er de vant til at høre helikopterlyd, når medarbejdere bliver fragtet til og fra boreplatformen, men alligevel var der noget, der fik ham til at kigge op denne gang.

- Der kom en underlig lyd fra helikopteren. Jeg så op lige nøjagtig i tide til at se hovedrotoren løsne sig. Helikopteren var måske 500 meter over jorden, siger han.

- Rotoren fløj mod nord til venstre, mens helikopteren fortsatte i en bue i frit fald til højre. På vej ned røg halerotoren også af, fortæller han.

- Lige før jeg mistede den af syne, kom der åbne flammer ud af gearkassen. Idet helikopteren styrtede, eksploderede den i sort røg. Jeg så høje flammer og en røgsky, før det forsvandt ud af syne, siger han.

Fredag eftermiddag blev vragdele af helikopteren bjærget fra vandet. (Foto: AP)
Fredag eftermiddag blev vragdele af helikopteren bjærget fra vandet. (Foto: AP)
 

Helikopter holdes på jorden
Som følge af ulykken har norske myndigheder besluttet, at helikoptere af typen Super Puma skal blive på jorden, indtil årsagen til ulykken er slået fast og det er vurderet, at helikopterne igen er sikre.

Ifølge Aftenposten havde den nedstyrtede helikopter for nylig fået skiftet henholdsvis gearkasse og rotor ud. Hvilken betydning det eventuelt kan have haft for fredagens styrt ligger dog endnu ikke klart.

En helikopter styrtede fredag kort før middag ned i Norge, og 13 mennesker er efter al sandsynlighed blev dræbt. (Foto: AP) Krig & katastrofer 13 personer dræbt: Helikopter-type tidligere ramt af ulykker

De 13 ofre for katastrofen arbejdede for syv forskellige virksomheder, og ud over 11 nordmænd var én italiener og én var brite.