Massemord i Auschwitz: 94-årig SS-vagt dømt

94-årige Reinhold Hanning blev fredag dømt for medvirken til drab på 170.000 fanger i dødslejren Auschwitz-Birkenau under Anden Verdenskrig

Retten har bedømt, at 94-årige Reinhold Hanning på trods af sin høje alder er fysisk frisk nok til at afsone sin straf.  Foto: AP
Retten har bedømt, at 94-årige Reinhold Hanning på trods af sin høje alder er fysisk frisk nok til at afsone sin straf. Foto: AP

Om fangerne skulle direkte i gaskamret eller arbejdes ihjel.

Det valg traf SS-vagten Reinhold Hanning i dødslejren Auschwitz-Birkenau under Anden Verdenskrig.

Tyskeren, der i dag er 94 år gammel, var på denne måde medvirkende til drab på 170.000 fanger.

Det afgjorde retten i den tyske by Detmold fredag.

Reinhold Hanning har erkendt, at han var udstationeret i lejren, men nægter, at han skulle have været med i udvælgelsesprocessen.

Han har endvidere forklaret, at han ikke var i den del af lejren, hvor gaskamrene var. 

Den forklaring troede retten i Detmold dog ikke på. 

- Han var klar over, at uskyldige mennesker blev myrdet hver eneste dag i gaskamrene, sagde dommeren ifølge den tyske avis Deutsche Welle, da dommen blev afsagt.

Videnskab Min farfar slog en mio. jøder ihjel

1,1 million blev dræbt

Reinhold Hanning blev idømt fem års fængsel.

Auschwitz-Birkenau, som blev grundlagt i det tyskbesatte Polen, var en af i alt seks lejre, der hovedsageligt var dedikeret til ét formål: At slå ihjel.

I lejrene Majdanek, Chelmno, Belzéc, Sobibor, Treblinka og Auschwitz-Birkenau døde over seks millioner jøder i perioden 1942-1945.

4,2 millioner blev døde enten i gaskamrene eller blev arbejdet ihjel. 1,5 millioner blev skudt.

Det var i disse dødsfabrikker, at Hitlers plan for 'den endelige løsning på jødeproblemet' blev virkeliggjort.

 

I 1940 meldte Reinhold Hanning sig som 18-årig ind i SS. Nazisternes frygtede eliteenhed, som udover at kontrollere kz-systemet også myrdede civile i de nyerobrede områder på Østfronten. Fra 1942 til 1944 var han stationeret i Auschwitz-Birkenau, der er blevet kendt som den mest brutale af dødslejrene.

Omkring 1,1 mio. mennesker mistede livet her. 

Når de fire gaskamre kørte på sit højeste, dræbte nazisterne 9000 mennesker om dagen.

Samfund Dræbte 9000 om dagen: Så brutal var dødsfabrikken

Flere end de kunne nå at brænde af i krematorierne. Derfor blev ligene lagt i en bunke på jorden, overhældt med benzin og brændt af uden for.

Flere vidner har beskrevet, hvordan stanken af brændt menneskekød hang i luften og hvordan tjenestefolkene først måtte børste asken af jordbærene, inden kz-kommandantens børn kunne få dem.

Det bekræftede Hanning også under retssagen, hvor han erkendte, at han var vidne til det industrielle massemord, men ikke selv var medvirkende.

- Mennesker blev skudt, gasset og brændt. Jeg kunne se hvordan lig blev bragt frem og tilbage. Jeg kunne lugte de brændende lig. Jeg vidste, at de brændte lig, sagde han under retssagen.

Her kom det også frem, at han hele livet har holdt sin tid i den sorte uniform og især årene i dødslejren hemmeligt. 

- Jeg forsøgte at undertrykke den periode gennem hele mit liv. Auschwitz var et mareridt. Jeg ville ønske, at jeg aldrig havde været der, lød det i en erklæring fra Reinhold Hanning, som han læste op i retten.

Ingen tilgivelse

Under retssagen har flere holocaust-overlevere været i vidnesskranken. En af dem henvendte sig direkte til den tidligere SS-soldat og opfordrede ham til at indrømme, hvad han har gjort.

Det affødte ingen reaktion hos den 94-årige, der blot nedstirrede retssalens parketgulv endnu mere intensivt.

Under oplæsningen kom Hanning dog med en undskyldning.

- Jeg fortryder, at jeg var en del af den kriminelle organisation, som dræbte så mange mennesker og var skyld i så mange lidelser. Jeg skammer mig over, at jeg var bevidst om uretfærdigheder og intet gjorde for at standse dem. Det gør mig oprigtigt ondt, sagde han fra sin kørestol i retten i Detmold.

Reaktionen fra den 95-årige Auschwitz-overlever, Leon Schwarzbaum, var tvedelt.

- Jeg accepterer hans undskyldning, men jeg kan ikke tilgive ham, sagde han.

 

94-årige Reinhold Hanning er en ud af kun 50 Auschwitz-vagter, der er blevet dømt for de forbrydelser, de begik i lejren.

I alt 6500 SS-folk gjorde tjeneste i Auschwitz.

Hvorvidt Reinhold Hanning nogensinde kommer til at afsone sin straf er ikke endeligt afgjort, da han forsvarere endnu ikke har tilkendegivet, om han vil anke dommen.