Annonce:
Annonce:

Medie: Her er efterforskernes teori om tysk togkatastrofe

Politi og efterforskere arbejder ud fra, at en menneskelig fejl var skyld i togkatastrofe, der har kostet 10 mennesker livet

Hør om sagen her. (Video: Ritzau)
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

En voldsom tragedie ramte tirsdag morgen det sydlige Tyskland, da to tog bragede sammen nær byen Bad Aibling og 10 mennesker mistede livet, mens over 80 mennesker er hårdt såret. En person meldes fortsat savnet.

Vidne til tysk togkatastrofe: 'Folk fløj som dukker'

De mange sårede og efterladte samt det omkransende samfund har siden kunnet spørge sig selv, hvordan det kunne ske at to tog kørte ind i hinanden på den ensporede strækning, hvor et automatisk system skulle sikre, at netop den slags ikke burde kunne ske.

Men holdet af efterforskerne, der arbejder på at opklare årsagen til ulykken, arbejder netop nu på en teori om, at en menneskelig fejl kan være skyld i ulykken. Det erfarer Redaktionsnetzwerk Deutschland ifølge Hannoversche Allgemeine. Mediet har det angiveligt fra en efterforsker tæt på sagen.

Annonce:

Har trumfet signal
Således skulle efterforskerne arbejde ud fra den teori, at det er en person fra kontrolcenteret i Bad Aibling, der er skyld i ulykken på grund af en dårlig beslutning, som viste sig at være yderst fatal.

Dødstallet fra tysk togulykke stiger

Den ensporede strækning, hvor ulykken skete, ligger imellem to stationer, hvor sporet deler sig i to. Her er det meningen, at togene skal køre forbi hinanden, og samtidig sikrer signaler på stationerne, at togene ikke kører ud på strækningen, så længe der er rødt lys.

Efterforskerne arbejder dog ifølge det tyske medie nu ud fra den teori, at en medarbejder i kontrolcenteret har overtrumfet signalet ved 'med håndkraft' at vinke et forsinket tog frem for rødt lys.

Mere end 600 personer deltog i redningsarbejdet umiddelbart efter ulykken. (Foto: AP)
Mere end 600 personer deltog i redningsarbejdet umiddelbart efter ulykken. (Foto: AP)
 

Annonce:

Det forsinkede tog nåede dog ikke frem til den næste station, inden det var for sent. Her havde et andet tog kørt frem for grønt lys, og de to lokomotivførere havde derfor uden at vide det kurs direkte mod hinanden, hvor den forestående katastrofe var umulig at undgå, på trods af at vidner har berettet, at togene bremsede hårdt op før kollisionen.

Myndighederne afslører uhyggelige detaljer: Togene har 'boret sig sammen'

Menneskelig eller teknisk fejl
Teorien er endnu ikke offentligt bekræftet af myndighederne, men ifølge Karl-Peter Naumann, der er formand for passagerforeningen 'Pro Bahn', er der to mulige forklaringer bag sammenstødet, fortæller han til Bild.

Dels kan det skyldes en teknisk fejl, hvor begge signaler af uvisse årsager begge har lyst grønt, og dels kan det skyldes en menneskelig fejl. Det kan som nævnt enten skyldes, at en person i kontrolcenteret har ændret et rødt signal, eller en lokomotivfører kan have været personligt skyld i ulykken.

Patrick overlevede tog-tragedie: 'Overalt råbte folk om hjælp'

Annonce:

Noget tyder dog altså på, at efterforskerne er kommet frem til, at der ikke var nogen teknisk fejl på signalerne, hvorfor en menneskelig fejl lader til at være den mest oplagt forklaring på den tragiske ulykke.

Foto: AP
Foto: AP
 

Burde ikke kunne ske
Ifølge den tyske transportminister Alexander Dobrindt burde ulykken ikke kunne være sket, fordi strækningen er sikret med et automatisk system, der bremser togene i nødstilfælde. Hvorfor dette system ikke har fungeret er fortsat uvist, og ifølge Deutsche Bahn blev systemet efterset så sent som i sidste uge.

På ulykkesstrækningen er sporet omgivet af en sø og en skov, og da ulykken skete i et sving har de to lokomotivførere formentlig ikke kunnet opdage ulykken i tide til at bremse ordentligt ned. De er begge to meldt dræbt ved sammenstødet.

I forbindelse med rednings- og oprydningsarbejdet på stedet, er to sorte bokse blevet fundet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er reelt straffrit at sjofle almindelige menneskers hårdt tjente penge bort
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: