Medie: Rusland bomber USA-trænede oprørere

Syrere, der hemmeligt blev trænet af CIA, holder angiveligt til i område, som Rusland angreb med kampfly

Amatøroptagelser viser et muligt russisk angreb i Talbiseh i Homs-provinsen onsdag. Der var tale om de første russiske luftangreb i Syrien. (Video: AP)

Ruslands luftangreb onsdag var rettet mod et område i det vestlige Syrien, hvor oprørere, der modtager støtte fra USA, holder til.

Det oplyser anonyme, amerikanske embedsmænd til avisen Wall Street Journal.

Rusland har selv sagt, at dets kampfly angreb ekstremist-gruppen Islamisk Stat.

De russiske fly skulle have bombet tre områder. Deriblandt et område, hvor den amerikanske efterretningstjeneste CIA har udstyret oprørere med penge, våben og givet dem træning.

Det er ifølge avisens kilder uklart, om Rusland har bombet området netop på grund af oprørernes forbindelse til CIA. Det står heller ikke klart, om nogen af de amerikansk-støttede oprørere er blevet dræbt.

En talsmand fra CIA har ikke villet kommentere historien over for Wall Street Journal.

Se også: Brutale fotos skal bruges i sag mod Assad

USA leder en international koalition af lande, der bekæmper Islamisk Stat i Syrien. Danmark deltager kun i koalitionens luftangreb med Islamisk Stat i Irak. Rusland er ikke en del af den sammenslutning.

De nye informationer kan komplicere forholdet mellem de to stormagter, der er blevet enige om, at de snarest skal holde et militært møde for at undgå 'utilsigtede hændelser' i Syrien.

Russiske kampfly foretog 20 flyvninger over Syrien onsdag og ramte ifølge russerne otte islamistiske mål.

Ifølge Den Syriske Nationalkoalition - en paraplygruppe for dele af den syriske opposition - er 36 døde i angrebene, herunder fem børn. Dette tal er ikke bekræftet fra anden side.

Foto: AP Krig & katastrofer - 30. sep. 2015 - kl. 21:47 Rusland: Vi har ramt otte islamistiske mål i Syrien

Billeder fra GeoNorth viser, at luftbasen i Latakia, Syrien, er udstyret med russiske helikoptere, fly, kampvogne og mandskabsvogne. (Foto: AP)
Billeder fra GeoNorth viser, at luftbasen i Latakia, Syrien, er udstyret med russiske helikoptere, fly, kampvogne og mandskabsvogne. (Foto: AP)

Embedsmænd fra USA og Frankrig sagde tidligere onsdag, at Rusland angreb moderate modstandere af Syriens præsident, Bashar al-Assad. Rusland er en mangeårig allieret og støtte for Assad-familien.

Nato's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har kaldt oplysningerne bekymrende.

- Jeg er bekymret over rapporter, der fortæller, at de russiske luftangreb ikke var rettet mod Isil, siger Stoltenberg med henvisning til Islamisk Stat.

- Jeg er særligt bekymret, fordi der fra den russiske part ikke har været noget oprigtigt forsøg på ikke at lade de russiske flyangreb komme i konflikt med den igangværende bekæmpelse af Isil fa den amerikansk-ledede koalitions side.

Dette satellitfoto fra GeoNorth viser, at luftbasen i Latakia er under militær opbygning. (Foto: GeoNorth/AP) Krig & katastrofer - 25. sep. 2015 - kl. 05:28 Satellit-fotos afslører: Putin opruster militært i Syrien

Frankrigs forsvarsminister, Jean-Yves Le Drian, siger, at der er noget, som ikke stemmer.

- Russiske styrker slog til i Syrien, og mærkværdigvis ramte de ikke Islamisk Stat, siger han.

Ifølge USA's forsvarsminister, Ash Carter, tyder det på, at de russiske angreb har fundet sted i områder, hvor der næppe befinder sig krigere fra Islamisk Stat.

En syrisk sikkerhedskilde sagde tidligere på dagen, at syriske og russiske kampfly deltog i angreb på mål i Homs, Hama og Latakia.

Ruslands og USA's ledere fik mulighed for at tale sammen under FN-generalforsamlingen i New York i denne uge. (Foto: AP)
Ruslands og USA's ledere fik mulighed for at tale sammen under FN-generalforsamlingen i New York i denne uge. (Foto: AP)