Medie: Taliban-ledere i Norge for at drøfte fred

Repræsentanter for Taliban-bevægelsen mødes med en delegation for den afghanske regering i Oslo

Følg Krig & katastrofer

Ledere fra den afghanske oprørsbevægelse Taliban befinder sig i Norge, hvor de fører samtaler med medlemmer af den afghanske regering. Det oplyser en talsmand for den islamistiske gruppe over for NBC News.

Talsmanden, der ønsker at være anonym, fortæller, at 'vores repræsentanter er på plads i Norge'.

- De skal have vigtige fredssamtaler i to dage med udsendinge fra den afghanske regering, siger talsmanden, der repræsenterer Taliban i Qatar.

Ifølge en talsmand for regeringen i Kabul, Javid Faisal, står parlamentarikeren og krigsherren Mohammad Mohaqiq i spidsen for den afghanske delegation.

En talsmand for det afghanske udenrigsministerium oplyser til det afghanske nyhedsbureau Khama Press, at landets viceudenrigsminister, to tidligere ministre samt et medlem af det regeringsudnævnte fredsråd (HCP) også er med i delegationen.

Samtalerne med Taliban-medlemmerne finder sted i forbindelse med Oslo Forum, som det norske udenrigsministerium arrangerer sammen med Center for Humanitarian Dialogue.

Norges udenrigsminister, Børge Brende, er vært for Oslo Forum, hvor fredsmæglere fra hele verden mødes. FN's tidligere generalsekretær Kofi Annan er blandt deltagerne i mødet, der strækker sig over tirsdag og onsdag.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, har siden sin magtovertagelse sidste år forsøgt at vinde støtte fra Pakistan og Kina til at få Taliban til forhandlingsbordet.

Bestræbelserne har været ekstra presserende, efter at den internationale Isaf-koalition forlod Afghanistan ved årsskiftet.

Der har gennem årene været en række møder mellem skiftende afghanske regeringer og Taliban - men uden at disse har båret frugt.

En talsmand for det afghanske fredsråd nedtoner betydningen af de igangværende samtaler i Norge.

- Vi i HCP støtter ikke den slags møder. Nogle medlemmer af rådet kan være inviteret som privatpersoner, men ingen officielle repræsentanter for rådet er til sted på dette møde, siger Ismael Qasemyar, talsmand for HCP.

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+