Annonce:
Annonce:

Mellemøst-ekspert: Islamisk Stat er udslettet i løbet af et par år

Fallujah faldet: Næste kamp-plads bliver Mosul. IS vil snart ikke længere være en stat - til gengæld kan der opstå en statsløs terror-organisation, som danske tilhængere vil have svært ved at komme i kontakt med, mener mellemøst-ekspert og forfatter Deniz Serinci

Sådan ser Fallujah ud befriet fra IS. Video: AP
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Søndagens meddelelse om, at den strategisk vigtige by Fallujah nu er endelig faldet, er endnu et tegn på, at IS som en stat snart vil være udslettet fra landkortet.

Det fastslår journalist og forfatter til bogen 'Terrorens Kalifat' Deniz Serinci overfor Ekstra Bladet.

Irakisk hærleder: Fallujah er nu befriet for IS

- Det er kun et spørgsmål om tid, før IS ikke længere eksisterer som en stat. Det er umuligt at sige, om der går et halvt år eller et par år. Men Islamisk Stat overlever ikke i sin nuværende form, lyder det fra mellemøst-eksperten.

Journalist og forfatter til bogen 'Terrorens Kalifat' Deniz Serinci. Foto: Privat
Journalist og forfatter til bogen 'Terrorens Kalifat' Deniz Serinci. Foto: Privat
 

Deniz Serinci er dog ikke i tvivl om, at IS så vil opstå i en ny form - som en regulær terror-organisation - og det kan give store problemer i Europa.

Annonce:

Næste mål er Mosul
- Rent militær bliver det næste militære fokus-område Mosul i Irak. Mosul bliver noget sværere for den irakiske hær at indtage. Byen er større end Fallujah - der bor omkring halvanden million indbyggere.

Og der er en stor risiko for, at IS krigerne vil bruge den civile befolkning som skjolde, siger mellemøst-eksperten.

Der er dog blandt eksperterne forskellige meninger om, hvorvidt IS vil blive og kæmpe til sidste mand eller om de vil flygte til Libyen for at regruppere.

Foto: AP
Foto: AP
 

- Man kan sige, at den virkelig hårde kerne i IS ikke har noget sted at tage hen. Det gælder de mange unge fra Europa, som er rejst ned for at kæmpe. De kan jo ikke vende tilbage til deres hjemland. Så de vil måske kæmpe videre.

- Jeg var i Irak for tre uger siden og talte med højtstående personer i efterretningstjenesten. De fortalte, at IS krigerne allerede var begyndt at flygte ud af Mosul.

Når Mosul bliver befriet, så har IS næsten ikke noget tilbage i Irak. De har mistet 45 procent af, hvad de havde i Irak og 20 procent af, hvad de havde i Syrien, forklarer Deniz Serinci.

Annonce:

Terror fra Libyen
IS har også mistet alt, hvad man havde i Libyen. Men ifølge Deniz Serinci er det mest sandsynligt, at krigerne flygter til Libyen, hvor de fra mindre baser fortsat kan styre og bedrive en gruopvækkende terror i Europa.

- Det er godt for Danmark, at Islamisk Stat forsvinder som en fysisk stat. For så har Syriens-krigerne ikke længere noget sted, hvor de kan rejse hen for at kæmpe. Af samme grund er der ingen unge fra Danmark, der fysisk har sluttet sig til al-Qaeda. For der er ikke et sted, hvor de kan rejse til, fastslår mellemøst-eksperten.

Kampene i Fallujah i Irak, som nu er overstået. Foto: AP
Kampene i Fallujah i Irak, som nu er overstået. Foto: AP
 

 

Til gengæld vil de overlevende IS-krigere formentligt være optændt af et endnu større had til vesten.

For nu er drømmen et kalifat blevet slukket.

Må dele magten
Ifølge Deniz Serinci vil det også kun være et spørgsmål om tid, hvornår en eller flere helt nye terror-organisationer vil opstå efter at Islamisk Stat er nedkæmpet som en fysisk  stat.

- Det er sunnimuslismerne, som er drivkraften i IS. De shiamuslimske magthavere i Irak og alawitstyret i Syrien bliver nødt til at dele magten med dem.

Annonce:

Den eneste måde at bekæmpe IS-bevægelsen på, er ved at komme sunnimuslimerne i møde, siger Deniz Serinci.

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:
BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.
LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Digital arrogance har skabt et samfund med A- og B-borgere
Annonce:

Udforsk Ekstra Bladet+

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: