Mette F: - En rigtig alvorlig situation

Danske borgere i Irak bør følge danske myndigheders råd efter et amerikansk-ledet angreb, mener statsminister Mette Frederiksen

Studie: Derfor skete angrebet nu. Producer: Lasse Brøndal

Mette Frederiksen advarer nu danskerne mod situationen i Irak, og samtidig mener den danske statsminister, at situationen skal tages alvorligt.

Det siger Mette Frederiksen fredag eftermiddag på et pressemøde.

- Først og fremmest er det en rigtig, rigtig alvorlig situation. Det vigtigste budskab for mig er, at hvis man er dansk og er i regionen, skal man holde meget øje med Udenrigsministeriets Borgerservice, fordi situationen kan udvikle sig yderligere, siger hun.

Dog kan statsministeren endnu ikke sige, hvilken betydning attentatet kan få for danske soldater eller almindelige borgere i området.

- Det er for tidligt at sige, hvad det vil få af konsekvenser, fastslår Mette Frederiksen på pressemødet.

Udenrigsministeriets Borgerservice opfordrer danskere i Iran til at holde sig væk fra demonstrationer og optøjer i landet.

'Vi fraråder alle rejser til:
Ninawa, Anbar, Salah ad-Din, Kirkus og Diyala samt til Bagdad-provinsen bortset fra Bagdad by. Til Bagdad by medregnes de ni centrale distrikter,' skriver Udenrigsministeriet på deres Facebook-profil.

Samtidig er der lavet en midlertidig rejsevejledning til Irak, som fraråder alle rejser til flere dele af landet samt ikke-nødvendige rejser til stort set resten af Irak.

Fredagens angreb har fået iranske ledere til at varsle en 'brutal hævn'. Landet har indført national sørgeperiode fra fredag til mandag over angrebet, der kostede Soleimani livet.

Han var øverstkommanderende for Quds-styrkerne, som er en særlig enhed af elitesoldater under Irans Revolutionsgarde, som er landets sikkerhedsstyrker.

Statsminister Mette Frederiksen ønsker på pressemødet fredag ikke at forholde sig til, hvorvidt det er positivt, at USA har dræbt Qassem Soleimani, som blev betragtet som en meget indflydelsesrig mand i Iran.

Her er udenrigsordførernes reaktioner på angrebet i Irak:

- Samlet set er jeg mest bekymret, for jeg kan ikke se andet, end at når det handler om Iran, så er det kun en politisk forhandlet løsning, der kan være vejen frem, siger Martin Lidegaard, udenrigsordfører for De Radikale til TV2.

-  Situationen er måske eksplosiv, men jeg synes, det er godt, at amerikanerne agerer, som de gør. Israel benytter samme taktik ved at tage de vigtige folk ud. Det skal vi bare hylde fra dansk side, siger Søren Espersen, udenrigsordfører hos Dansk Folkeparti til DR.

- Den her handling er hverken gennemtænkt eller klog. Det er et eksempel på, at USA's præsident leger med ilden og fører sig frem som en cowboy, der tror, at man kan skyde sig gennem problemerne, siger Karsten Hønge, udenrigsordfører hos SF til DR.

- Iranerne er årsag til meget ustabilitet i området, og derfor skal de sættes på plads. Hvis amerikanerne bare lod stå til, ville Iran bare fortsætte. Det er ingen tvivl om, at han var en mægtig mand, med rigtig mange menneskeliv på samvittigheden - ikke mindst amerikanske, siger Naser Khader, udenrigsordfører for De Konservative til Jyllands-Posten.

- Amerikanerne har nu - tilsyneladende helt uden at have en plan - startet en endnu mere hidsig konfrontation med det iranske styre, siger Michael Aastrup Jensen, udenrigsordfører for Venstre, til Jyllands-Posten.

Kilder: Ritzau, Jyllands-Posten, DR, TV2