Migrantkatastrofe flytter ind i retssal i Italien

I april i fjor sank et migrantskib i Middelhavet. 800 mennesker omkom. Nu begynder det retlige efterspil

En domstol i Catania på Sicilien i Italien skal i gang med det retlige efterspil efter en kæmpe katastrofe, der fandt sted sent om aftenen 18. april i fjor i Middelhavet.

Omkring 100 kilometer fra den libyske kyst ramte en udtjent fiskerbåd det portugisiske fragtskib King Jacob. Den gamle fiskerbåd kæntrede og gik til bunds.

Det var ikke længere en fiskerbåd, der forliste. Menneskesmuglere havde forvandlet skibet til et migrantskib.

De havde fyldt det med mennesker på den libyske kyst og sendt det på havet, mod Italien.

28 mennesker overlevede forliset. De har fortalt, at der var omkring 800 mennesker om bord.

En af dem, der overlevede, var den nu 28-årige tuneser Ali Malek. Vidner har sagt, at han var skibets kaptajn.

Italienske medier og det franske nyhedsbureau AFP rapporterer, at en første høring i retssagen mod Malek finder sted tirsdag.

Malek anklages for at have ansvaret for forliset, men ellers er der ikke sluppet ret meget ud om den juridiske proces.

Der var også berammet en høring i januar, men da blev det rapporteret, at høringen er udskudt til 22. marts.

Det tyder på, at Ali Malek faktisk styrede migrantskibet, men derfra er tingene ikke sorte og hvide. Det er ikke givet, at han er en hårdkogt menneskesmugler.

Makrem Mahjoub, bror til den påståede kaptajn, har sagt, at det er noget vås. Ali Malek var ifølge broren selv migrant, men blev tvunget til at styre skibet, fordi han havde nogen erfaring til søs.

Mahjoub sagde i fjor til nyhedsbureauet Reuters, at hans bror faktisk hedder Nourredine Mahjoub.

Han havde job i en café i Libyen, men så blev han tvunget til at sejle skibet, fordi han kender lidt til havet og har arbejdet med fiskeri med brødrenes far, forklarede Makrem Mahjoub.

Han sagde ikke noget om, hvorfor broren gav et andet navn til myndighederne, nemlig Mohammed Ali Malek. Men han sagde, at broren nogle år tidligere blev udvist af Frankrig og rejste til Libyen for at arbejde.

Ali Maleks forsvarer, Massimo Ferrante, sagde i januar til avisen The Guardian, at sagen er svær. At det er besværligt at finde ud af, hvad der er op og ned.

- Måske venter mange, at der skal statueres et eksempel ved at straffe ham. Jeg venter kun, at sandheden skal frem, i hvert fald rent juridisk, sagde han.

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere