'Min fars død gjorde mig mere skarpsindig'

Alexandra Krautwald fandt sin far og mistede ham halvandet år efter i den altødelæggende tsunami i Det Indiske Ocean

Alexandra Krautwald mistede sin far i tsunamien. (Foto: Jonas Olufson)
Alexandra Krautwald mistede sin far i tsunamien. (Foto: Jonas Olufson)

Da Alexandra Krautwald i 2003 stod på en bountystrand på Sri Lanka og krammede sin biologiske far for første gang i årtier, blev der sat ansigt på den drøm og illusion, hun havde gået med, siden hun var barn.

En illusion om et fantastisk menneske, en verdensmand, med stor succes og store armbevægelser.

Halvandet år havde de sammen. Halvandet år, hvor hun besøgte Sri Lanka med sine tre børn, og han besøgte Danmark med sin nye kone. Halvandet års ren lykke - uden oplevelsen af, at drøm ikke er det samme som virkelighed, beskriver Alexandra Krautwald.

Fra himmel til helvede
Men lykken blev kort. Under tsunamien anden juledag forsvandt den 61-årige hotelejer Per Goodman i bølgerne. Han blev fundet helt ødelagt tre kilometer inde på land..

- Det var en katastrofe for mig. Himmel forvanlede sig til helvede for mig, og jeg gik fuldstændig i sort, fortæller Alexandra Krautwald om tiden efter farens død.

Krig & katastrofer Ambassadør: Rørende markering af 10-året for tsunamien

26. december er det 10 år siden, Per Goodman blev skyllet væk sammen med omkring 227.000 andre mennesker i landende omkring Det Indiske Ocean.

- Det har været 10 underlige og udviklende år. Før jeg mødte min far, gik jeg rundt med et billede af, hvem han var. Jeg havde skabt et indre billede af den her fantastiske mand, og da jeg stod ansigt til ansigt med ham på Sri Lanka, blev jeg bekræftet i min forestilling om ham. Han var charmerende, igangsættende, intens og fantastisk; en verdensmand, der kunne det hele. Og jeg blev bekræftet i mit drømmebillede af, at der fandtes mennesker, der er fuldstændige, unikke og fejlfri.

Illusionen bristede
Den opfattelse har Alexandra Krautwald ikke i dag. Tsunamien, farens død og årene derefter satte nemlig gang i nogle tanker i den nu 48-årige kvinde.

- Efter mødet med min far gik jeg ud og tiltrak et par fantastiske mænd, som slet ikke var så fantastiske. Som var for gode til at være sande, og det viste sig jo heller ikke at være tilfældet. Og da gik det langsomt op for mig, at drømmen om det fantastiske bare var en drøm og ikke noget, der havde hold i virkeligheden, siger Alexandra Krautwald.

Foto: Stine Bidstrup Krig & katastrofer Mindehøjtidelighed for tsunami-ofrene: Michael mistede kæresten

- Jeg forstod pludselig, at verden ikke var, som jeg havde gået og troet. Det perfekte menneske findes ikke, og det har været gruopvækkende at vågne op til, siger den 48-årige virksomhedsejer og tilføjer:

- Jeg ville nok ikke være nået frem til den erkendelse, hvis ikke jeg havde mistet min far og derefter tiltrukket en række usunde og dysfunktionelle mandspersoner. Så var jeg blevet i min illusion. Men det, at min far døde lige så stærkt, som han levede, gjorde, at jeg virkelig blev rusket i - det var en voldsom kropslig oplevelse.

Mere skarpsindig
Hun understreger, at hun fortsat sætter stor pris på den tid, hun nåede at have med sin biologiske far, og at hun er stolt af alt det, han skabte som hotelejer på Sri Lanka. Men hun er samtidig glad for den viden og erkendelse, hans død bragte med sig.

- Min fars liv og død har gjort mig mere skarpsindig. Jeg er bedre i stand til at vurdere mennesker efter den oplevelse jeg har haft i kølvandet på min fars død. Men først nu. Det har taget mig 10 år, men i dag går jeg ikke ind i ting med samme naivitet, som jeg gjorde før, siger Alexandra Krautwald, der også bruger sin 'nye viden' i sit arbejde i virksomheden Composing, hvor hun arbejder med ledelse og strategiimplementering i store virksomheder.

Der blev i årene efter tsunamien doneret over 42 milliarder kroner i hjælp fra Indonesien og det internationale samfund til at genopbygge Aceh. (Foto: AP) Samfund Håbet lever trods 168.000 ofre for tsunami

- Har du givet de her erfaringer videre til dine børn?

- Jeg tænker nogen gange over, om jeg har lært dem at forfølge de forkerte drømme. Det kan godt være, jeg har det. Men jeg har også forsigtigt åbnet op for at tale med dem om min nye indsigt, fortæller Alexandra Kratuwald, som er mor til tre piger på 14, 18 og 26 år.

- Jeg skal også tale med min fars hustru om nogle af de her ting, for jeg har stadig en masse ubesvarede spørgsmål, tilføjer hun.

Taknemmelig for mødet
Per Goodmans kone driver fortsat hotellet på Sri Lanka. Et hotel, der blev genopbygget blandt andet med midler, som Alexandra Krautwald var med til at indsamle efter tsunamiens ødelæggelser.

På den måde bevares minderne om faren - og Alexandra Krautwald holder også fast i minderne.

- Jeg tænker stadig på ham og tænder et lys hvert år den 26. december. Jeg glæder mig over, at jeg nåede at møde min biologiske far og taknemmelig over, at mine børn nåede at møde deres morfar, siger hun.

- Men mest af alt glædes jeg ved, at jeg nu har fundet noget vigtigt inde i mig selv, afslutter hun.