Mindst 145 dræbt af bomber i syriske regeringsområder

IS tager skylden for det hidtil mest dødelige angreb på den syriske middelhavskyst. To havnebyer er ramt.

Mindst 145 mennesker blev mandag dræbt i de regeringskontrollerede, syriske havnebyer Tartus og Jableh, oplyser overvågningsgruppen Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder.

Islamisk Stat (IS) siger, at gruppen står bag angrebene i de to byer, som huser russiske militærbaser. Ved angrebene sprængte mindst fem selvmordsbombere sig selv i luften.

Øjenvidner sig, at der skete næsten simultane eksplosioner syv steder - ved busstationer, hospitaler og andre civile steder.

- Angreb fra IS-kæmpere ramte alawitter, der samlede sig i Tartus og Jableh på den syriske kyst, meddeler nyhedsmediet Amaq, der er talerør for den radikale, islamistiske organisation.

Ud over de dræbte meldes et stort antal mennesker såret.

Det er første gang, at de to byer er blevet ramt af sådanne angreb under den fem år lange konflikt. Statslige medier siger, at 78 indbyggere er dræbt i præsident Bashar al-Assads bagland, hvor Islamisk Stat gik efter den syriske leders mindretal, alawitterne, ved kysten.

I Moskva siger en talsmand for Kreml, at bombeangrebene understreger behovet for at fortsætte fredsforhandlinger i Genève, efter at en våbenhvile brød sammen i april. Mindst 250.000 mennesker er blevet dræbt i krigen.

- Dette viser atter, hvor skrøbelig situationen er i Syrien, og det understreger igen, at der er behov for nye, hurtige skridt for at fortsatte forhandlingsprocessen, siger Kremls talsmand, Dmitrij Peskov.

Præsident Vladimir Putin gentog, at han støtter Assad i kampen mod "terrortruslen" og sendte et kondolencetelegram til Syriens præsident.

Angrebene, som var møntet på at ramme Assad-familien, sker på et tidspunkt, hvor Islamisk Stat har tabt terræn i både Syrien og Irak.

Irakiske styrker iværksatte mandag en større offensiv mod jihadisterne i byen Jeddah.

Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014. Men lidt før nytår blev den strategisk vigtige by Ramadi igen befriet fra Islamisk Stat.

De irakiske regeringsstyrker har nu planer om en offensiv ved Mosul, der er Iraks næststørste by, og som stadig er underlagt Islamisk Stat.