Miner efterladt af Islamisk Stat dræber stadig i Ramadi

IS har ikke kun lagt landminer i byens gader, men også i boliger, og et stort antal mennesker er blevet dræbt

Jihadistgruppen Islamisk Stat (IS), som drev tusindvis af mennesker på flugt fra den irakiske by Ramadi, forårsager stadig død og ødelæggelse i området, fordi gruppen har udlagt et stort antal landminer.

Ifølge FN er der siden februar blevet dræbt mindst 49 personer af landminer i området. Mindst 79 er blevet såret eller lemlæstet i samme periode.

IS har ikke kun placeret miner i byens gader, men også i boliger.

Der mangler mineryddere, men de fordrevne indbyggere fra Ramadi har lyttet til lokale religiøse og lokale lederes opfordringer om at vende hjem.

- I FN hersker der dyb bekymring over den manglende sikkerhed i byen, hvor der ligger spredt et stort antal udetonerede miner og bomber, siger Lise Grande, som er FN's humanitære koordinator i Irak.

I sidste måned fik et amerikanske minerydningsselskab opgaven med at rydde Ramadi for landminer og samtidig uddanne irakere til at at blive mineryddere.

Islamisk Stat vandt kontrol over næsten en tredjedel af Irak i 2014. Men lidt før nytår blev den strategisk vigtige by Ramadi igen befriet fra Islamisk Stat.

De irakiske regeringsstyrker har nu planer om en offensiv ved Mosul, der er Iraks næststørste by, og som stadig er underlagt Islamisk Stat.

Storbyen er langt den største, som de militante fra Islamisk Stat har kontrol over, og en generobring af Mosul i år er den irakiske regerings største prioritet.

Irakiske soldater blev i februar sendt til en nordlig base i landet for at forberede en tilbageerobring af Mosul.

Regeringen mener, at der stadig bor omkring en million mennesker i Mosul-regionen.

En general fra de amerikanske styrker, der bekæmper IS, Sean MacFarland, har sagt, at irakiske generaler ikke tror på, at de vil være i stand til at tilbageerobre Mosul før sidst i 2016 eller i 2017.