Mirakel fanget på video: Lille pige gravet fri

ADVARSEL - STÆRKE BILLEDER: Video viser, hvordan en syrisk pige graves fri af nødhjælpsfolk

Her ses de afgørende sekunder, hvor pigen bliver befriet. (Video: Det Syriske Civilforsvar. Oversættelse/tekst: BBC)

På det seneste har mange videoer vist den rædsel, det syriske folk må gå igennem i det borgerkrigsramte land. Men nu er der dukket et klip op, som i særlig grad viser, hvordan bombardementerne rammer uskyldige.

I søndags måtte De Hvide Hjelme grave en lille pige fri af murbrokker i Tishreen-nabolaget i Damaskus. Redningen blev fanget i en fængslende og på mange måde uhyggelig video, hvor vi kommer helt tæt på De Hvide Hjelmes arbejde.

'De Hvide Hjelme' fungerer som et civilforsvar i det borgerkrigsramte Syrien. I de oprørskontrollerede områder uden for den syriske regerings kontrol har gruppen siden 2013 bjærget døde og sårede, efter de utallige bombeangreb har lagt store dele af områderne i ruiner.

'Aya'
Pigen, som ifølge BBC er kendt som 'Aya', blev levende begravet i et af de luftangreb, som ramte Damaskus i weekenden. Mindst syv personer mistede livet i angrebene, som ifølge nyhedsbureauet AP er udført af bombefly kontrolleret af den syriske eller russiske regering. Aktivister i de bombede oprørsområder fortæller, at der tre dage i træk er faldt bomber, hvilket også har såret 12 personer.

Artiklen fortsætter under billedet...

ARKIVFOTO: De Hvide Hjelme bærer en dræbt person efter et angreb i Seif al-Dawleh-nabolaget i Aleppo. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP)
ARKIVFOTO: De Hvide Hjelme bærer en dræbt person efter et angreb i Seif al-Dawleh-nabolaget i Aleppo. (Syrian Civil Defense White Helmets via AP)

De Hvide Hjelme

- Syriens Civile Beredskab - også kaldet De Hvide Hjelme - er et civilt forsvar, som siden 2013 har udført forskelligt nødhjælpsarbejde og redningsaktioner i oprørskontrollerede dele af Syrien.

- Der er omkring 3000 mænd og kvinder i beredskabet

- Gruppen mener at have reddet mere end 70.000 menneskeliv

- 154 Hvide Hjelme har mistet livet i forbindelse med deres arbejde

- De Hvide Hjelme bliver støttet af en lang række private organisationer og regeringer heriblandt Storbritannien og USAs.

- Danmark støttede i december 2016 De Hvide Hjelme med 20 millioner kroner. Det ventes, at de vil får samme støtte i 2017 og 2018.

- Danmark har i alt doneret 45 millioner kroner til De Hvide Hjelme siden 2014.

Syriens helte
Den danske journalist og dokumentarinstruktør Nagieb Khaja har fulgt De Hvide Hjelmes arbejde tæt. I 2016 fulgte han gruppen i 12 dage i det østlige Aleppo, hvor han producerede en dokumentar til Al Jazeera.

- De bliver opfattet som helte af de civile. De risikerer deres eget liv for at redde andres flere gange om dagen. Det er næsten umuligt at forstå for os, hvad de går igennem. Da jeg fulgte dem i Østaleppo tøvede de ikke en eneste gang, der var et bombeangreb, de var klar hver gang, siger Nagieb Khaja.

Bombardementerne sker ofte i to omgange - såkaldte 'double-tap'-angreb.

- På den måde kan de også ramme de mennesker, som forsøger at redde sårede ud af bygningerne, forklarer journalisten.

- Jeg har med selvsyn oplevet, hvilke forfærdelige forhold, de arbejder under. Og jeg har set hvilke mænd, der gemmer sig under uniformen.

Billedet her vandt World Press Photo i kategorien Spot News, Stories. Det er taget af fotografen Ameer Alhalbi, som fangede øjeblikket, hvor De Hvide Hjelme reddede en dreng efter et bombeangreb. (Ameer Alhalbi, Agence France-Presse, World Press Photo via AP)
Billedet her vandt World Press Photo i kategorien Spot News, Stories. Det er taget af fotografen Ameer Alhalbi, som fangede øjeblikket, hvor De Hvide Hjelme reddede en dreng efter et bombeangreb. (Ameer Alhalbi, Agence France-Presse, World Press Photo via AP)
 

Dræbt af reddere
I videoen med Aya ser man, hvordan redningsarbejderne rykker hurtigt ind og blandt andet også sikrer luftvejene for den lille pige. De Hvide Hjelme har modtaget træning i Tyrkiet af tyrkisk jordskælvsberedskab, og det er altafgørende for redningsarbejdet, at de ved, hvad de laver, forklarer Nagieb Khaja.

- Det største problem, da konflikten eskalerede i 2012, var, at luftangrebene begravede folk i murbrokker. Da folk prøvede at redde dem, dræbte de nogle gange de sårede, fordi de ikke vidste, hvordan de skulle flytte rundt på mursten og bjærge dem rigtigt. Det førte desværre til ulykker, og De Hvide Hjelme blev oprettet netop for at give de civile, som gerne ville udføre det arbejde, de rette ressourcer og teknikker.

(Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP)
(Foto: Syrian Civil Defense White Helmets via AP)
 

Bomber strategisk
Det er ikke tilfældigt, at luftangrebene falder i øjeblikket i Damaskus, siger dansk-kurdiske journalist og forfatter Deniz Serinci. Han har et indgående kendskab til konflikten i Syrien og har blandt andet været med til at skrive bogen Kampen om Mellemøstens Fremtid.

- Hvis det er luftangreb kan det kun være enten Assad eller Rusland, siger Deniz Serinci.

Det handler for Assad om at stå med de bedste kort på hånden, når der skal forhandles fred i landet.

- Regimet vil gerne stå stærkt stærkest hurtigst muligt. De vandt slaget om Aleppo, og håber på at stå stærkest ved fredsforhandlingerne. Jo mere du har, jo mere kan du gøre krav på, siger journalisten.

Se også: Historiske fredsforhandlinger sat i gang: Fjender mødes for første gang i seks år

Fred forhandles
Den kazakhstanske hovedstad Astana har senest været vært for fredsforhandlinger mellem det syriske regime og oprørsgrupper. Fredsforhandlingerne var længe undervejs og var forsøgt faciliteret under FN's vinger. Og det ser nu ud til at lykkes.

Nye forhandlinger skal nemlig efter planen begynde igen i slutningen af februar i Genève under FN.

I alt har mere end 310.000 mennesker mistet livet under den årelange syriske konflikt.

Skærm

Hent flere
Hent flere