Annonce:
Annonce:

Mistænkt for dansker-attentat: Hjalp med at planlægge Paris-blodbad

Lars Hedegaards attentatmand er top-terrorist hos Islamisk Stat i Syrien, siger tidligere udenrigsminister

Basil Hassan har haft flere job som ingeniør i Danmark og ifølge flere kilder, så gør hans viden og uddannelse ham til et værdsat medlem af inderkredsen i EMNI-enheden.
Basil Hassan har haft flere job som ingeniør i Danmark og ifølge flere kilder, så gør hans viden og uddannelse ham til et værdsat medlem af inderkredsen i EMNI-enheden.
Annonce:
Følg Krig & katastrofer

Lars Hedegaards formodede attentatmand Basil Hassan har været med til at planlægge terror-angrebet i Paris, der kostede 130 mennesker livet den 13. november 2015. Det slår den syrisk, kurdiske politiker og tidligere udenrigsminister i Kobane-regionen, Idris Nassan, fast.

- Jeg har informationer om, at han har hjulpet med at planlægge Paris-angrebet. Han var ikke personligt til stede, men sad i Syrien og hjalp med planlægningen. Han skulle også have været involveret i nogle af de senere angreb i Europa. Jeg kan ikke fortælle, om han har været i direkte kontakt med angriberne på grund af kilderne til de her informationer. Vi hører ofte rygter, men det her er ikke rygter. Det er oplysninger, som vi er sikre på, siger Idris Nassan fra Syrian Democratic Forces(SDF). 

Annonce:

Oplysningerne bliver underbygget af, at USA i november sidste år satte den 29-årige dansk-libaneser på USA’s officielle terrorliste ’Specially designated global terrorists.’ Det amerikanske udenrigsministerium skriver på deres hjemmeside, at’Basil Hassan planlægger eksterne operationer for ISIL’(Islamisk Stat red.)

Ekstra Bladet har ikke fået bekræftet, hvilken konkret rolle Basil Hassan spillede i det omfattende angreb med selvmordsbomber og automatvåben rettet mod Stade de France, cafeer og spillesteder i centrum af Paris.

Aktivistgruppen Raqqa is being slaughtered silently(RBSS) har tidligere oplyst, at Basil Hassans gymnasiekammerat fra Frederiksberg Gymnasium Rawand Tahir var i direkte kontakt med angriberne i Frankrig forud for angrebet. 

Vestegns-familie kæmper for Islamisk Stat

Rawand Tahir var også en del af Islamisk Stats celle for planlægning af terrorangreb i udlandet ved navn Amn al-Kharji men ofte forkortet EMNI.

Annonce:

Han blev dræbt i et amerikansk droneangreb i Raqqa den 7. december 2015, mens Basil Hassan øjensynligt stadig er i live og ifølge kilder er blandt de højest placerede danske jihadister i Islamisk Stat. Tyske og franske afhoppere fra kalifatet har tidligere fortalt, hvordan EMNI blandt andet sørgede for at smugle terrorister med flygtningenstrømmen op gennem Europa og bringe dem i stilling til angrebet på Paris og i Bruxelles. 

Som en del af den specialiserede gruppe af dødens ingeniører er Basil Hassan blandt de mest eftersøgte terrorister i verden, fortæller terrorforsker dr. Lorenzo Vidino fra George Washington Universitetet i USA.

- Når foreign fighters kommer på USA’s terrorliste, så er de høj-prioritetsmål for de allierede styrker. Det betyder, at personen er meget farlig, og at myndighederne har helt sikre beviser mod dem. Der findes 6000 europæiske krigere i Syrien, men kun et fåtal af dem er på listen. De såkaldte ’externeal plotters’(udenlandske planlæggere red) er næst efter topledelsen i ISIL blandt de mest eftertragtede mål for specialstyrker og angreb. 

Annonce:

Basil Hassan er mistænkt for tidligere at have stået i den anden ende af skudlinjen. 5. februar 2013 ringede han klædt ud som postbud på døren hos islamkritikeren Lars Hedegaard på Pelargoniavej på Frederiksberg. Her affyrede dansk-libaneseren angiveligt et skud mod Lars Hedegaard, der fik slået pistolen ud af hånden på ham uden at blive ramt. 

Dansk Syrien-kriger tilbageholdt i Tyrkiet

Basil Hassan flygtede efterfølgende med tog fra Hovedbanegården til Tyskland, hvor han tog flyet til Tyrkiet. Her gik turen videre til Syrien, hvor han sandsynligvis opholdt sig, indtil han blev anholdt i Tyrkiet igen den 25. april 2014. I september samme år bliver Basil Hassan og en række andre IS-fanger fra tyrkiske fængsler så udleveret til Islamisk Stat i bytte for 49 tyrkere, som terrororganisationen havde taget til fange.

Den 29-årige ingeniøruddannede danske statsborger har været i PET’s søgelys længe, da han var venner med en af de senere terror-dømte fra terror-sagen i Glostrup tilbage i 2007.

Ekstra Bladet har forsøgt at få fat i Basil Hassan gennem andre syrienkrigere, men han er ikke vendt tilbage.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Det er kvindens krop - ikke juristernes
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: