Mystik om Islamisk Stats mange Toyotaer: Dette kan være svaret

Ingen ved, hvordan Islamisk Stat er kommet i besiddelse af så mange nye Toyota-modeller, men nu har Global Research måske fundet svaret

Islamisk Stat kører rundt i store Toyota-konvojer på flere billeder og videoer (Foto: AP)
Islamisk Stat kører rundt i store Toyota-konvojer på flere billeder og videoer (Foto: AP)

Hvordan i alverden har Islamisk Stat fået fingrene i så mange Toyotaer?

Det spørgsmål stiller både Toyota og den amerikanske regering sig selv i disse dage.

På de seneste propaganda-billeder og i propaganda-videoerne poserer terrororganisationen med flere store, nye Toyota-biler i massevis.

Men ifølge Global Research er der et helt simpelt svar.

Se også: Stor mystik: Islamisk Stat vælter sig i spritnye Toyota-biler

Har måske selv sendt dem
Vesten har selv sendt dem til Syrien.

Sidste år fremlagde blandt andet det amerikanske medie PRI Media, dele af den liste over såkaldt ikke-dødeligt udstyr, som den amerikanske regering besluttede sig for at sende til den frie syriske hær.

- Specifikt materiale som Toyata Hillux er den slags udstyr, som der er mulighed for at blive sendt til den moderate opposition i Syrien, sagde Ouabai Shahbander, der fungerer som rådgiver for den syriske nationale koalition med base i Washington.

Helt præcist havde de syriske rebeller 43 Toyotaer af modellen Hilux på ønskelisten.

Præcis den model som Islamisk Stat kører rundt i i dag.

Også briterne har sendt biler til Syrien. Avisen Independent lavede i 2013 en artikel om, hvad vesten har sendt til Syrien, og her optræder flere biler på listen.

- Indtil videre har UK sendt for omkring 8 millioner pund (80 millioner danske kroner red.) til Syrien. Fem firehjustrækkere med ballistisk beskyttelse, seks 4x4 SUV'er og fem normale pickus, fremgår af den officielle liste over udstyr, som den engelske avis er i besiddelse af.

Vækker undren
I sidste uge bad Toyota om at undersøge sagen, men bilgiganten havde svært ved at finde et svar

- Vi har en streng politik om, at vi ikke sælger biler til folk, der har intentioner om at bruge dem til paramilitære eller terrorist aktiviteter, siger Toyotas kommunikationsdirektør i Washington Ed Lewis.

Men løbet kan allerede være kørt for Toyota.

Ifølge tidligere FN-Ambassadør Mark Wallace, der i øjeblikket er administrerende direktør for et projekt, der kalder sig Anti Ekstremisme Projekt

- Ulykkeligvis er Toyota Land Cruiser og Hillux (to Toyota-typer, red.) allerede blevet en del af Islamisk Stats brand. Der er propaganda-videoer, hvor gruppen poserer med en hel konvoj af biler, og det er meget bekymrende for os, siger Mark Wallace til ABC News.

Toyotas egne tal viser, at er antallet af solgte Toyota Land Cruisers og Hillux er tredoblet fra 6000 solgte biler i 2011 til 18000 solgte biler i 2013.