Nato bakker Tyrkiet op i kampen mod Islamisk Stat

Der kommer ingen nye Nato-styrker til Tyrkiet, men tyrkerne har fuld opbakning, siger Stoltenberg efter møde

Nato har lovet Tyrkiet politisk og moralsk opbakning i kampen mod militante i Syrien og Irak, lyder det efter et krisemøde i forsvarsalliancen tirsdag.

På mødet antydede Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, at Nato muligvis på et tidspunkt vil have en "pligt" til at blive mere involveret i kampen mod de yderliggående islamister.

Tyrkiet har ikke bedt om militær assistance, siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

- Tyrkiet er en trofast allieret, og Tyrkiet har meget kompetente væbnede styrker - den næststørste hær i alliancen, tilføjer Stoltenberg.

Natos medlemslande mødtes på Tyrkiets anmodning til krisemøde tirsdag for at drøfte den spændte situation på grænsen mellem Syrien og Tyrkiet.

Efter det halvanden time lange møde sagde Stoltenberg ifølge nyhedsbureauet NTB, at Tyrkiet ikke bad om forstærkninger, men havde redegjort for de tiltag, der er sat i værk.

- Vi hilser Tyrkiets øgede indsats i kampen mod Islamisk Stat velkommen. Alle medlemslande støtter Tyrkiet i denne kamp, siger Stoltenberg.

Forud for mødet havde både Nato og Tyrkiet nedtonet spørgsmålet om, hvorvidt militæralliancen skal yde støtte, enten i luften eller på landjorden, til Tyrkiets dramatiske skifte i strategi.

Men på en pressekonference tirsdag antydede Erdogan, at det kan komme på tale, fordi Tyrkiet er "under angreb" fra formodede militante fra Islamisk Stat, som i sidste uge bragte en selvmordsbombe til sprængning i den tyrkiske by Suruc og dræbte 32, de fleste studerende.

- Hvis et Nato-medlem kommer under angreb, vil Nato støtte det på enhver måde, siger Erdogan.

- På nuværende tidspunkt er Tyrkiet kommet under angreb og udøver retten til at forsvare sig. Men det vi siger er, at der kan være en pligt for Nato, og vi beder Nato være forberedt på det, siger den tyrkiske præsident.