Nato tilbyder mere hjælp i kampen mod Islamisk Stat

USA glæder sig over ny hjælp fra Nato, men der er behov for endnu mere støtte til kampen mod Islamisk Stat

Nato vil tilbyde mere direkte støtte til kampen mod Islamisk Stat ved at sende alliancens Awacs-overvågningsfly på vingerne og træne irakiske soldater inde i Irak.

Det siger Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, efter to dages forsvarsministermøde i Bruxelles.

Han forventer, at der på Nato-topmødet i Warszawa 8. og 9. juli kan træffes beslutning om at gå ind i Irak og træne irakiske officerer, så de bliver bedre til at bekæmpe Islamisk Stat.

Det vil være en udvidelse af den træning af irakiske officerer, som Nato i dag udfører i Jordan.

Samtidig er Natos militære myndigheder i øjeblikket i gang med at udarbejde planer for at indsætte Awacs-fly i tyrkisk og internationalt luftrum for at støtte kampen mod Islamisk Stat. Tyrkiet er naboland til både Syrien og Irak.

USA's forsvarsminister, Ash Carter, glæder sig over den ekstra hjælp, der er på vej fra Nato, men der er behov for endnu mere støtte til kampen mod Islamisk Stat, mener han.

- Der er stadig mere, Nato kan gøre, ligesom jeg mener, at der er mere, vi som individuelle lande kan gøre for at fremskynde ødelæggelsen af Isil, siger Ash Carter, der bruger en anden betegnelse for Islamisk Stat.

Han siger, at Islamisk Stat er som en kræftknude i Irak og Syrien, og dens metastaser er blandt de største kilder til ustabilitet ved Natos sydlige flanke.

- Jo før vi får bekæmpet denne Isil-kræft, hvor den udspringer, jo mere sikre vil vores lande og vores befolkninger være, siger Ash Carter.

Han håber, at Nato-topmødet i Warszawa bliver opmuntret til at lade alliancen støtte den amerikanskledede koalition mod Islamisk Stat med endnu flere tiltag end dem, som forsvarsministrene onsdag har bakket op om.

- Efterhånden som vi opbygger kapaciteten af de lokale styrker, der kan holde og derefter styre områder, der i dag bliver terroriseret af Isil, kommer der flere muligheder for at optrappe indsatsen, siger den amerikanske forsvarsminister.

- Og det kan Nato være en del af ud over de ting, vi har diskuteret i dag (onsdag, red,), siger han.