50 kilometer.
Det er afstanden fra Sydkoreas hovedstad Seoul til den Nordkoreanske grænse. Hver dag lever lige knap 10 millioner indbyggere helt tæt på det nordkoreanske rædselsregime og Kim Jong-uns missiller og artillerier i tusindvis.
Men hvordan tackler Sydkoreanerne egentlig truslen fra nord?
Ekstra Bladet har talt med den danske ambassadør i Sydkorea Thomas Lehmann, og han fortæller, at sydkoreanerne efterhånden har lært at leve med Nordkorea som nabo.
- Stemningen det sidste stykke tid og de sidste par år har været sådan, at de her trusler, spændinger og meget hårde retorik er noget, som man har lært at leve med. Det er ikke første gang, at de oplever det her, så sydkoreanerne tager det stille og roligt.
- Jeg plejer at sige, at de har den tilgang til tingene, som jeg kalder ’keep calm and carry on’, og det er også den mentalitet, der er i befolkningen. Man lader sig ikke slå ud af kurs, fordi der er en hård retorik på den ene eller anden side af Stillehavet, siger Thomas Lehmann til Ekstra Bladet.
Men alligevel vurderer den amerikanske ambassadør, at de seneste måneders optrapning har skabt en flig af bekymring. Især Nordkoreas spil med de militære muskler.
- Det bekymrer den sydkoreanske befolkning, at Nordkorea øjensynligt har udviklet deres missil- og våbenprogram meget hurtigt. Hver gang der er en test, så sker der nye teknologiske fremskridt i det nordkoreanske program. For nogle år siden, så troede man måske ikke, at de var kommet så langt, som de rent faktisk er.
- Den anden ting er, at man naturligvis er bekymret over den ordkrig mellem Nordkorea og USA, som man har oplevet de senere måneder, siger Thomas Lehmann til Ekstra Bladet.
Årelang frygt
- Er det noget, som påvirker den enkelte sydkoreaner i dagligdagen?
- Nej, ikke i dagligdagen, der går livet videre. Seoul er jo en af verdens største byer, og de har jo levet gennem mange, mange år med den fare, at man befinder sig skudlinjen, siger Thomas Lehmann til Ekstra Bladet.
Artiklen fortsætter under billedet
- Har der været en reaktion på det seneste fra det sydkoreanske militær?
- Sydkorea opretholder naturligvis et højt beredskab, og det har de gjort i en lang periode. Det er dog værd at bemærke, at trusselsniveauet ikke er hævet.
- Det ændrer dog ikke ved, at man sammen med amerikanerne gennemfører store militærøvelser og opretholder sit beredskab på et højt niveau. Eksempelvis i august hvor der var en meget stor en af slagsen, mens der i oktober måned vil være en øvelse, hvor et amerikansk hangarskib kommer forbi. Samtidig tester Sydkorea også hele tiden deres militære hardware, siger Thomas Lehmann til Ekstra Bladet.
Splittet om Trump
Og hvad så med Donald Trump? Situationen har for alvor spidset til, efter Donald Trumps meldinger over weekenden, hvor han truede med, at Nordkorea ikke vil eksistere ret meget længere, hvis de blev ved.
Det fik den nordkoreanske udenrigsminister til at melde ud, at de betragtede det som en krigserklæring og forebeholdte sig retten til at skyde amerikanske bombefly ned.
Den amerikanske præsident har med flamboyante og udiplomatiske udtagelser sat endnu mere fokus på krisen i Nordkorea, og det er både godt og skidt ifølge Thomas Lehmann.
- Der er en stigende nervøsitet over den ordkrig, som vi kan se mellem USA og Nordkorea. Det skaber noget usikkerhed. Men hvis man skal se på det fra den sydkoreanske regerings side, så tror jeg, at de hæfter sig ved noget andet.
Artiklen fortsætter under billedet
- Uanset hvad Trump siger, så er det et udtryk for, at Nordkorea har den højeste sikkerhedspolitiske prioritet i den amerikanske regering siger Thomas Lehmann til Ekstra Bladet
- Hvordan tror du det ender?
- Alle er interesserede i en fredelig løsning, og det er det, som vi alle sammen går og håber på. Det er også den eneste rigtige vej frem. Det her skal løses med fredelige midler gennem diplomati, og forhåbentlig indser Nordkorea også, at de er inde på et galt spor.
- Den eneste vej frem også for velstand i deres eget land er at sætte sig ved et forhandlingsbord. Det er til alles gavn – ikke kun i denne region, men også globalt, siger Thomas Lehmann til Ekstra Bladet.
Ambassadøren tilføjer samtidig, at du som dansker i Sydkorea ikke har nogen grund til at frygte at tage på ferie til landet på den sydlige del af den koreanske halvø. Han opfordrer dog til at tilmelde sig danskerlisten på UM.dk, hvis du tager af sted.