Ni måneder efter MH17-katastrofen: Nye ligdele, ringe og pas fundet

Efterforskere har afsluttet undersøgelserne ved nedstyrtningssted for Malaysia Airlines Flight 17

Efterforskerne har nu afsluttet arbejdet på stedet, hvor MH17 styrtede ned i juli. Dette billede er fra november, hvor eftersøgningsholdet satte et 'ingen adgang'-skilt op. (Foto: AP)
Efterforskerne har nu afsluttet arbejdet på stedet, hvor MH17 styrtede ned i juli. Dette billede er fra november, hvor eftersøgningsholdet satte et 'ingen adgang'-skilt op. (Foto: AP)

Selvom det er over ni måneder siden, at passagerflyet MH17 fra Malaysia Airlines styrtede ned over det østlige Ukraine, har retsmedicinske eksperter først torsdag, afsluttet arbejdet på stedet, hvor flyet styrtede ned.

Det skriver flere udenlandske medier, heriblandt BBC.

Den hollandsk ledede efterforskning har blandt andet haft som formål at finde rester af de eneste to passagerer, som fortsat ikke er blevet endeligt identificeret.

Den seneste mission i området har varet 14  dage, de fundne ligrester vil blive returneret til Holland i syv kister henover weekenden. En DNA-test af de fundne ligdele skal efterfølgende fastslå, hvorvidt de to personer, der ikke er identificeret, er iblandt de nye fund.

Ud over ligresterne, har efterforskerne også fundet forskellige personlige ejendele så som ure, ringe, kørekort og pas. Derudover har efterforskerne fået flere genstande, der i første omgang blev indsamlet af lokale beboere efter flyets styrt.

De personlige ejendele skal nu returneres til de pårørende til de afdøde passagerer.

Efterforskning afbrudt flere gange
Eftersøgningen i området har i lang tid været sat på pause på grund af den hårde ukrainske vinter, der har gjort jorden for hård til at efterforskerne har været i stand til at arbejde på stedet.

Indledningsvis gjorde konflikten mellem den ukrainske hær og de prorussiske separatister i Østukraine også, at efterforskerne ikke var i stand til at arbejde på stedet, men efter over ni måneder er det altså nu lykkedes at afslutte arbejdet på stedet.

- Vi kan ikke garantere, at alt er blevet fundet, men vi er sikre på, at vi har gjort alt, hvad der overhovedet er muligt, siger Pieter-Jaap Aalbersberg, der leder missionen, ifølge Wall Street Journal.

Skyld ikke placeret
I alt 298 mennesker var om bord på flyet, der styrtede ned over det uroplagede Østukraine 17. juli sidste år, da det var på vej fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

I en foreløbig rapport fra september måned, konkluderede det hollandsk-ledede efterforskningshold, at flyet var blevet ramt af en gruppe 'høj-energi-objekter', der havde gennemboret flyet og fået det til at styrte.

Ansvaret er aldrig endeligt blevet placeret, men USA og Ukraine har beskyldt de pro-russiske separatister for at stå bag nedskydningen ved hjælp af avanceret russisk antiluftskyts. Den påstand er dog blevet afvist af Rusland, der i stedet har postuleret, at et ukrainsk fly stod bag nedskydningen.

En mere uddybende rapport ventes at blive fremlagt senere. Over 200 efterforskere med forskellige ekspertiser og adskillige anklagere arbejder på sagen, der er den største i Hollands historie.