Nigeria vil forhandle med Boko Haram om bortførte piger

I tv-interview siger Nigerias præsident, at man vil forhandle uden betingelser, hvis modparten er troværdig.

Nigerias regering er klar til at forhandle med den ekstremistiske gruppe Boko Haram i et forsøg på at få løsladt 200 skolepiger, som blev bortført i 2014.

Det kræver dog, at man kan finde en troværdig part at forhandle med, siger landets præsident, som tidligere har lovet at skaffe pigerne på fri fod.

- Vi er klar til at forhandle med dem uden betingelser, siger Muhammadu Buhari i et tv-interview.

De 200 skolepiger blev bortført i april 2014 i Chibok i den nordøstlige del af Nigeria, hvor den ekstremistiske gruppe har hærget i en årrække. Boko Haram er berygtet for at brænde landsbyer ned, dræbe og voldtage kvinder.

Præsidenten fortæller, at regeringen ikke har sikker viden om, hvor pigerne befinder sig. Det er også uvist, om de fortsat er i live.

Ved sin indsættelse i maj sagde Buhari, at han ville nedkæmpe Boko Haram, og den opgave ville han placere hos hæren.

Flere end en million mennesker er drevet på flugt af den ekstremistiske gruppe, og adskillige tusind er dræbt, siden oprøret har taget fart de seneste fem år.

I februar indledte Nigerias hær sammen med flere nabolande en større offensiv mod islamisterne, og koalitionen havde held til at befri flere byer.

Buhari sagde i maj, at sejren over islamisterne ikke vil være en realitet, før de 200 skolepiger er befriet.

- Vi kan ikke påstå, at vi har besejret Boko Haram uden at have reddet Chibok-pigerne og alle andre personer, som er uskyldige, men holdes som gidsler. Regeringen vil gøre alt, hvad den kan, for at redde dem, sagde præsidenten dengang.