Nigerias hær erobrer kalifat-by fra Boko Haram

Dagen før præsidentvalg indtager hæren vigtig islamistisk by og siger, at mange "terrorister" er dræbt

Nigerias hær siger fredag, at den har generobret byen Gwoza fra islamisterne i Boko Haram. Det var her, Boko Haram sidste år udråbte et kalifat.

- Soldater indtog her til morgen Gwoza og ødelagde hovedkvarteret for det selvbestaltede kalifat, oplyser den nigerianske forsvarsledelse på Twitter.

- Mange terrorister døde, mens mange er taget til fange. En oprydningsoperation er i gang i hele Gwoza og forstæderne, lyder det.

Boko Haram indtog i august sidste år Gwoza, og cirka 200 skolepiger, der blev bortført af Boko Haram fra Chibok, menes at have været holdt som fanger i byen.

Beboere fra Gwoza fortæller til nyhedsbureauet AFP, at lederen af den islamistiske gruppe, Abubakar Shekau, gav ordre til at dræbe kvinder i byen.

35-årige Usman Ali, som blev tvunget ind i den islamistiske gruppe, var vidne til drab på kvinder i kalifatbyen.

Indbyggerne i Gwoza blev "rekrutteret" af Boko Haram og derpå tvunget til at dræbe deres egne koner.

- Søndag 15. marts samlede Shekau sine mænd, deriblandt os, hans nye rekrutter, og sagde, at alle skulle gå tilbage til Gwoza og dræbe de kvinder, som var efterladt i byen, siger Ali.

Islamistlederen argumenterede med, at de militante ikke ville møde kvinderne - deres koner - i paradis, hvis de ikke dræbte dem.

- De tog os med til Gwoza, hvor vi var vidner til denne massakre.

Et andet vidne, Haruna Abubakar, bekræfter massakren i byen over for nyhedsbureauet.

Han fortæller, hvordan mændene tog til Gwoza og "dræbte deres koner," hvoraf "nogle var gravide."

Meddelelsen om, at hæren har generobret byen, kommer dagen før præsidentvalget i Nigeria, hvor den siddende præsident, Goodluck Jonathan, udfordres af den tidligere militære leder Muhammadu Buhari.

Præsidenten er blevet kritiseret for at have været inkompetent i bekæmpelsen af Boko Haram.