Nordkorea foretager endnu en atomprøvesprængning

Nordkorea har efter alt at dømme foretaget den femte - og største - atomprøvesprængning i landets historie. Den formodede sprængning sker på landets nationaldag

Sydkoreas Jordskælvs- og vulkancenter analyserer naboernes sprængning. (Video: AP)

Nordkorea har natten til fredag dansk tid gennemført en ny atomprøve-sprængning. Det bekræfter landet ifølge AP. De siger endda, at det er den største sprængning hidtil.

Sydkoreas premierminister, Park Geun-Hye, kalder det endnu et eksempel på den nordkoreanske leder, Kim Jong-uns, 'maniske hensynsløshed'.

 - Vi mener, at det var en atomprøvesprængning. Vi prøver at finde ud, om den var succesfuld, siger en talsmand for det sydkoreanske forsvarsministerium ifølge nyhedsbureauet.

Forinden havde USA's Geologiske Undersøgelser (USGS) registreret en 'seismisk' hændelse med en styrke på 5,3 tæt på et atomprøveanlæg i Punggye-ri i Nordkorea.

Målinger fra USGS viser, at skælvet fandt sted tæt på jordens overflade.

Det kinesiske center for jordskælv (Cenc) bekræfter ifølge Reuters, at skælvet formentlig skyldes en 'eksplosion på jordens overflade'.

USA: Vi overvåger
USA's regering oplyser natten til fredag, at det er klar over, at der har været seismisk aktivitet på den koreanske halvø.

- Vi overvåger og bliver ved med at skaffe flere oplysninger om situationen i tæt samarbejde med vores regionale partnere, hedder det i en meddelelse.

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Stort kort: Her fandt skælvet sted.

Ekspert: Største sprængning

De første indikationer peger på en sprængning på 20-30 kiloton. Det vil i så fald være den største sprængning, som Nordkorea nogensinde har foretaget.

- Det er den største test i landet til dato, den er mindst 20-30 kiloton. Det er ikke en god dag, siger Jeffrey Lewis, der er analytiker ved Middlebury Institute of International Studies i Californien, til Reuters.

Sprængningen ved landets test i januar var angiveligt seks kiloton.

Hvis skælvet skyldes en atomprøvesprængning, er der tale om Nordkoreas femte atomtest. Den seneste blev gennemført i januar på samme sted i Punggye-ri.

Få minutter efter eksplosionen gik det japanske aktieindeks Nikkei i rødt. Japans premierminister, Shinzo Abe, siger, at en ny nordkoreansk atomprøvesprængning er 'uacceptabel'.

Japan har sendt en officiel klage over eksplosionen. Samtidig har landet sendt to fly på vingerne for at måle eventuel radioaktivitet

Japans premierminister, Shinzo Abe. (Foto: AP)
Japans premierminister, Shinzo Abe. (Foto: AP)
 

I denne unge har Nordkorea også affyret tre ballistiske missiler. Det sker samtidig med det asiatiske topmøde med deltagelse af blandt andre USA er blevet afholdt i Laos.

Atomprøvesprængningen i januar fik FN's Sikkerhedsråd til at udvide de internationale sanktioner mod det isolerede land.

Sanktionerne er de hidtil hårdeste. De indebærer blandt andet et forbud mod at købe kul, jern og andre mineraler fra Nordkorea.

Affyrer 30 missiler
Siden Kim Jong-un efterfulgte sin far som leder i 2011, har Nordkorea prøveaffyret flere end 30 ballistiske missiler, herunder et mellemdistancemissil.

Nordkorea fejrer fredag dagen for landets grundlæggelse i 1948.

Nordkoreas leder Kim Jong Un. (Foto: AP)
Nordkoreas leder Kim Jong Un. (Foto: AP)

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.