Nordkorea overrasker igen: Ny udmelding om Trump-møde

Nordkorea sår tvivl om, at landet er parat til at skrotte sine atomvåben

TAlsperson for det amerikanske udenrigsministerium Heather Nauer fortæller, at man vil gå videre med planlægningen af Nordkorea-mødet trods de seneste udmeldinger fra Kim Jong-un. Video: AP

Nordkorea har ingen interesse i at mødes med USA, hvis det kun er Nordkorea, som skal opgive sine atomvåben i forbindelse med en aftale.

Det oplyser Nordkoreas viceudenrigsminister Kim Kye-gwan ifølge BBC News.

- Hvis USA forlanger, at vi ensidigt opgiver vores atomvåben, så vil vi ikke længere være interesserede i at fortsætte drøftelserne og være tvunget til at overveje, om vi vil acceptere det kommende topmøde, siger han.

USA’s præsident Donald Trump og Nordkoreas leder Kim Jong-un skal ifølge planen mødes i Singapore 12. juni.

Mødet kom i stand, fordi Nordkorea meddelte, at landet var parat til at opgive sit atomvåbenprogram.

Men tirsdag truede Nordkorea med at aflyse det planlagte topmøde på grund af militærøvelser, som amerikanerne holder sammen med Sydkorea.

I 2017 var forholdet mellem de to nationer på et lavpunkt, efter at Nordkorea trodsede USA ved at gennemføre atomprøvesprængninger og prøveaffyringer af ballistiske missiler.

Det fik blandt andet Donald Trump til at true med at 'trykke på atomknappen' og gå i krig mod landet.

Siden har forholdet mellem de to nationer dog ændret sig, og Nordkoreas Kim Jong-un har tilnærmet sig både USA og naboen Sydkorea.

Han mødtes blandt andet med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, ved et historisk topmøde mellem de to koreanske ledere i april.

Nordkoreas Kim Jong-un mødtes med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, på grænsen mellem de to lande. Foto: AP
Nordkoreas Kim Jong-un mødtes med Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, på grænsen mellem de to lande. Foto: AP

Sydkorea vil fortsætte forhandlingerne

Sydkorea ærgrer sig over, at Nordkorea i sidste øjeblik har valgt at aflyse et planlagt topmøde mellem de to lande.

Mødet skulle have fundet sted onsdag, men på grund af militærøvelser som amerikanerne holder med Sydkorea, vil Nordkorea alligevel ikke deltage.

På trods af øvelserne håber Sydkorea, at Nordkorea vil ændre mening og fortsætte forhandlingerne om blandt andet en fredsaftale, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap.