Nordkorea: Vi har med succes testet en brintbombe

Nordkorea melder, at landet med succes har gennemført test af en brintbombe søndag, skriver flere medier

Her viser Nordkoreansk statstv affyring af brintbomben (Video: KCNA)

En brintbombe er ifølge Nordkorea med succes blevet testet i landet søndag. Det meddeler de nordkoreanske myndigheder ifølge en række internationale medier.

Prøvesprængningen skulle være kommet på ordre fra den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

I samme ombæring siger Nordkorea, at brintbomben kan affyres med landets interkontinentale missiler.

Tidligere søndag har både Japan og Sydkorea meddelt, at nordkoreanerne efter alt at dømme havde gennemført sin sjette atomprøvesprængning.

Den kraftigste sprængning
Ifølge de japanske myndigheder var søndagens test fem-seks gange kraftigere end Nordkoreas atomtest i september sidste år. Sydkoreas myndigheder fortæller, at denne atomtest er omkring 11 gange kraftigere end den test, Nordkorea foretog i januar 2016.

Sprængningen skulle have vejet omkring ti ton, hvilket er omtrent fem gange større end den atombombe, som amerikanerne smed i Nagasaki under anden verdenskrig i august i 1945, skriver blandt andet Sky News og BBC.

Japans udenrigsminister, Taro Kono, kalder den nye eksplosion 'ekstremt utilgivelig'. Den japanske regering har indleveret en protest til den nordkoreanske ambassade i Beijing.

USA og Sydkorea i dialog
Der har tidligere været spekulation om, hvorvidt Nordkorea ville reagere på den årlige militærøvelse 'Ulchi Freedom Guardian', som USA og Sydkorea netop har overstået.

Det vides endnu ikke, om prøvesprængningen er en reaktion på denne øvelse, men de to lande og tætte allierede har været i dialog efter Nordkoreas atomtest. Det meddeler den sydkoreanske præsidents kontor ifølge ABC News.

Den nationale amerikanske sikkerhedsrådgiver, H.R. McMaster, talte i telefon med sin sydkoreanske kollega, Chung Eui-yong, i 20 minuter cirka en time efter detonationen.

Ekstra Bladet følger sagen.


Hvor langt kan Nordkoreas missiler egentlig nå? Få svaret her. Video: AP

FAKTA: Brintbombe - atombombens farlige fætter

Den ungarske fysiker Edward Teller udviklede brintbomben, der er et ekstremt farligt kernevåben.

Nordkorea hævder søndag, at landet med succes har prøvesprængt en brintbombe.

Dermed er det nordkoreanske våbenarsenal muligvis blevet udvidet med et meget dødbringende kernevåben. Bliv klogere på brintbomber her:

* En brintbombe er et kernevåben.

* Brintbomber omtales ofte B-bombe eller H-bombe. H står for hydrogen.

* Der sker en voldsom energiudvikling i en brintbombe. Det sker ved en sammensmeltning - fusion - af lette atomkerner ved en kædereaktion.

* Brintbomber er kraftigere end atombomber.

* De farlige brintbomber er ikke nødvendigvis store i størrelse. Bomberne kan være helt ned til få fod lange og passer ind i missilers sprænghoveder.

* Den ungarske fysiker Edward Teller står bag udviklingen af brintbomben sammen med den polskfødte matematiker Stanislaw Ulam.

* Den kraftigste brintbombe, der hidtil er detoneret, er Tsar Bomba. Den blev sprængt af Sovjetunionen 30. oktober 1961.

Kilder: Gyldendals Den Store Danske, Ingeniøren, BBC.