Nordkorea vil opruste sit lager af atomvåben

Det er blevet besluttet på Arbejderpartiets kongres mandag, lyder det fra statslige medier

Nordkoreansk propagandavideo, hvor de simulerer, at en atombombe rammer Washington

Nordkorea vil opgradere sit arsenal af atomvåben både i "kvalitet og kvantitet".

Det er mandag lokal tid blevet vedtaget på Arbejderpartiets kongres i hovedstaden Pyongyang, rapporterer det statslige nyhedsbureau KCNA.

- Vi vil fortløbende vurdere den strategiske linje ved at skubbe på den økonomiske udvikling og opbygningen af en atomar styrke og styrke vores nukleare selvforsvar både i kvalitet og kvantitet så længe, at imperialister fortsat er en nuklear trussel, hedder det i en meddelelse ifølge Reuters.

Kongressen er partiets første i 36 år, og de seneste dage er netop spørgsmålet om atomvåben blevet diskuteret flittigt.

Artiklen fortsætter under videoen

Sådan ser det ud, når man sprænger en atombombe under jorden i Nevada, USA

Søndag sagde Nordkoreas leder, Kim Jong-un, at landets militær ikke vil gøre brug af nukleare atomsprænghoveder, medmindre andre atommagter skulle gå til angreb på det kommunistiske regime.

- Som et ansvarligt atomvåbenbevæbnet land vil vores republik ikke anvende atomvåben, medmindre dens suverænitet angribes af aggressive, fjendtlige styrker med atomvåben, skal han have sagt ifølge KCNA.

En del udenlandske journalister er i Nordkorea for at dække Arbejderpartiets første kongres siden 1980. Men ifølge CNN har de ikke direkte adgang til selve plenarsalen, men må tage til takke med at få oplysninger fra de statsstyrede nordkoreanske medier.

I januar udførte Nordkorea sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006 og har siden affyret ballistiske missiler i strid med FN-sanktioner og internationale advarsler.

Derfor kan løfterne om ikke at gøre brug af atomarsenalet muligvis klinge hult i ørerne på det internationale samfund.

Især stoler Sydkorea ikke meget på meldingerne fra nord. Landet er i øjeblikket i alarmberedskab i forventning om, at Nordkorea kunne finde på at foretage en femte atomprøvesprængning i forbindelse med kongressen.

De to lande er teknisk set stadig i krig, efter at deres konflikt fra 1950 til 1953 endte med en våbenhvile i stedet for en reel aftale.