Nu flyver danske F-16-fly i krig mod IS

7 danske kampfly er netop lettet fra Skrydstrup, hvorfra de sætter kursen mod Tyrkiet

Syv danske F-16-fly er netop lettet fra Flyvestation Skrydstrup. (Foto: Polfoto/Anders Brohus)
Syv danske F-16-fly er netop lettet fra Flyvestation Skrydstrup. (Foto: Polfoto/Anders Brohus)

Syv danske F-16-fly er netop gået på vingerne fra Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

De syv fly har sat kursen mod Tyrkiet, hvor de fra basen Incirlik i den sydlige del af landet skal deltage i den internationale koalitions kamp mod Islamisk Stat i både Syrien og Irak.

Kun fire af flyene skal indgå i den operative pulje, mens de tre sidste er med som logistisk reserve.

Syv danske F-16'ere har været udsendt til Kuwait, hvorfra de har fløjet missioner over Irak mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto) Krig & katastrofer Tidlig F-16-exit giver os rids i den storpolitiske lak

Kampflyene skal være af sted i seks måneder, hvorefter de trækkes tilbage til Danmark.

Sammen med de syv fly udsendes 100 medarbejdere. Størstedelen tog af sted i mandags, så de kan tage imod flyene i Tyrkiet og gøre dem klar hurtigst muligt.

Forsvaret oplyser til Ekstra Bladet, at det endnu ikke er fastlagt, hvornår flyene skal ud på deres første skarpe mission.

Under udstationeringen kan flyene blive indsat i samtlige former for operationer, som et moderne kampfly, kan klare.

'De danske fly vil kunne indsættes i det fulde spektrum af luftoperationer inden for irakisk og syrisk territorium, hvilket kan indebære deltagelse i såvel informationsindhentning som offensive luftoperationer,' står der i det beslutningsforslag, som Folketinget har vedtaget i forbindelse med missionen.

Syv danske F-16-fly har i et lille år været udsendt til Kuwait, hvorfra de har støttet den internationale kamp mod Islamisk Stat. (Foto: Polfoto) Krig & katastrofer Afsløring: Så dyr er Danmarks krig mod Islamisk Stat

F-16-flyene taxier ud på startbanen, inden de letter med kurs mod Tyrkiet. (Foto: Polfoto/Anders Brohus)
F-16-flyene taxier ud på startbanen, inden de letter med kurs mod Tyrkiet. (Foto: Polfoto/Anders Brohus)

Det er anden gang, Danmark bidrager med F-16-fly til kampen mod Islamisk Stat.

Første gang var de af sted fra 15. oktober 2014 til 1. oktober 2015. I de knap 12 måneder nåede F-16'erne at flyve 543 missioner og kaste 493 bomber. Dengang fløj flyene kun missioner over Irak. Denne gang skal de både flyve over Irak og Syrien.

Kampflyene blev trukket hjem, da flyene er så slidte, at det udsendte personel var ved at gå ned med stress.

I denne omgang skal de derfor kun være af sted i et halvt år.

Syv danske F-16-fly har været udstationeret i et lille års tid i Kuwait, hvorfra de har været indsat i kampen mod Islamisk Stat fra luftrummet over Irak. (Foto: Polfoto) Krig & katastrofer F-16-mission mod IS er slut: - Vi har ikke bare været til pynt

Ud over de danske kampfly sender Forsvaret også et transportfly og en gruppe elitesoldater af sted.

I forvejen er 120 soldater fra Hæren udsendt til Irak, hvor de træner irakiske sikkerhedsstyrker, ligesom 20 officerer er udsendt til koalitionens hovedkvarter. En dansk radar bidrager desuden til at skabe overblik over luftrummet over Irak og en del af Syrien.

Jægerkorpset og Frømandskorpset kan se frem til at blive sendt til Syrien og Irak i den nærmeste fremtid. Billedet her er dog ikke fra Mellemøsten, men Aalborg. (Foto: Polfoto) Krig & katastrofer Det skal specialstyrkerne lave i Syrien og Irak

'Ready for take off!' (Foto: Polfoto/Anders Brohus)
'Ready for take off!' (Foto: Polfoto/Anders Brohus)